12.01.2014. u 00:00

Prašak od korijena čemerike jaki je insekticid koji se rabi za uništavanje stjenica

Hipokrat rabi korijen čemerike kod akutnih stanja visokog tlaka i reumatskih bolova. Stari narodi su pripravke od korijena čemerike koristili kao otrov za strijele, a kasnije kao sredstvo protiv gamadi.U Alpama prašak korijena pomiješan s duhanom rabe za šmrkanje. Korijen čemerike vrlo je otrovan. Danas se uzima kao homeopatski pripravak od matične tinkture korijena čemerike te u veterinarstvu za vanjsku lokalnu uporabu u liječenju bolnih mjesta.Tinktura od čemerike u službenoj se medicini koristi: kod kroničnog trovanja bubrega olovom, u liječenju lišaja i osipa na koži. Mast od korijena čemerike rabi se za liječenje: kožnih nečistoća i bolesti kao što su svrab, gnojne rane, razne neuralgije te protiv uši i buha i sl., bolnih stanja kao što su bolovi mišića i živaca, naročito živca lica ili trigeminusa, kao i kod bolnih napadaja gihta, bolova zglobova i sl.

Prašak od korijena je jaki insekticid koji se rabi za uništavanje stjenica. Nekada se koristio za liječenje: astme, grčeva, melankolije, reume, išijasa, kolere, drhtanje udova i drhtavice tijela, otekle štitne žlijezde, nekontroliranih pokreta za vrijeme spavanja – sna, lupanja srca ili ubrzani rad srca te Basedowe bolesti i drugih bolesti kad je trebalo umiriti nekontrolirane živčane podražaje.U pučkoj medicini korijen čemerike se kao tinktura ili čaj rabi izvana kod: bolnih stanja zglobova, reumatskih tegoba i gihta, ubrzanog rada i lupanja srca na koje se stavljaju oblozi, bolnih stanja na neoštećenoj koži, kožnih bolesti od svraba, lišaja, osipa i dr. Kontraindikacije: ljekoviti pripravci od čemerike smiju se stavljati samo na neoštećenu kožu jer bi u protivnom otrovni sastojci mogli ući u organizam.

Toksičnost: germidin, jervin, protoveratrin A i B izazivaju bolnu neosjetljivost, tzv. “anaesthesiu dolorosa”. Otrovni dijelovi biljke: korjenčić - podanak, korijen, mladi izdanci i listovi. Simptomi trovanja: pečenje u ustima i grlu, bolovi u želucu - trbuhu, lučenje sline, niski tlak, glavobolja, mučnina, povraćanje, proljev, zamagljen vid, slabost, vrtoglavica, groznica, usporen i slab rad srca, znojenje, grčevi u trbuhu – konvulzija, kihanje te postupno otežano disanje i otežan rad srca.

Prva pomoć: Kod trovanja potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć (atropin), a u međuvremenu davati životinji ili drveni ugljen ili preparate s taninskom kiselinom te pokušati izazvati povraćanje. Čemerika bijela rabi se kao: analgetik, antiepileptik, antihelmetik, antineuralgik, antireumatik, dermetik, ekspektorant, emetik, hipnotik, insekticid, katarik, kozmetik, laksativ, mikocid, sedativ...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije