OGROMAN INTERES

Čak 11.851 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

domosfera
Foto: Domosfera
27.07.2015.
u 12:33

Građani su prepoznali da energetskom obnovom kuća mogu na troškovima grijanja i hlađenja ostvariti uštede od 30 do 60 posto

Prema konačnim podacima koje je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) stiglo je čak 11.851 zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Ovako veliki broj zahtjeva koji su stigli u 2,5 mjeseca koliko je bio otvoren natječaj koji je zaključen 10. srpnja objašnjava se činjenicom da su se ove godine prijave slale izravno Fondu, a pojednostavljena je i procedura. 

Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, te je dosad s građanima sklopljeno već više od 2.500 ugovora vrijednih 185 milijuna kuna, za koje je odobreno 123 milijuna kuna državnih poticaja. 

Od dosad odobrenih zahtjeva većina se odnosi na obnovu fasade i stolarije, a po jednoj kući odobreno je 49.000 kuna državnih poticaja, što je dvostruko više nego prošle godine.
U 2.500 kuća iz 311 gradova i općina za koje su već izrađeni ugovori, odobreno je sufinanciranje za 6.200 mjera od čega su 3.700 zahvati za povećanje energetske učinkovitosti i 2.500 energetskih pregleda.

Od odobrenih zahtjeva, većina sadrži mjeru obnove fasade, odnosno postavljanje toplinske zaštite vanjske ovojnice kuće ili zamjenu stolarije (čak 87 posto). Manji broj zahtjeva odobren je za ugradnju kondenzacijskih i kotlova na biomasu te solarnih sustava za zagrijavanje potrošne tople vode.

Najviše je prijava zaprimljeno s područja od posebne državne skrbi za koje se odobrava sufinanciranje od 80 posto troškova. Na kuće s tog područja odnosi se čak 75 posto svih dosad odobrenih sredstava. Najviše ugovora, ukupno 370 sklopljeno s građanima Vukovarsko-srijemske županije, a Grad s najviše sklopljenih ugovora, njih čak 123, je Petrinja. U Zagrebu, čiji građani prošle godine nisu imali mogućnost prijave, dosad je odobren 101 zahtjev za sufinanciranje obnove kuće.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije