Živjeti zeleno

Budućnost je u zgradama koje same proizvode energiju i hranu

konferencija živjeti zdravo uz nove tehnologije
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
23.05.2016.
u 08:30

Konferencija “Živjeti zeleno uz nove tehnologije” pokazala je koliki se napori ulažu u zgradarstvu, ali i gospodarstvu radi unapređenja kvalitete života

Želja nam je da buduće generacije prepoznaju naš trud i znanje i kad budu govorili o stanovnicima koji su kreirali svijet potkraj drugog desetljeća 21. stoljeća u nama vide razumne i ekološki osviještene ljude koji su se brinuli o prirodi, resursima i kvaliteti života.

Poruka je to odaslana s konferencije Živjeti zeleno uz nove tehnologije koja je proteklog tjedna održana u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Gosti konferencije bili su zanimljivi stručnjaci iz različitih sfera, povezujući kroz svoje projekte energetske učinkovitosti, iskustva i modele financiranja kako bi na tom velikom poslu bili što uspješniji.

Poseban gost konferencije bio je Steven Bekers, pionir velikih projekata u svim sferama kvalitetnijeg života i očuvanja resursa. Održao je dva predavanja, o cirkularnoj ekonomiji i “Cradle to Cradel” principu. Ukratko, pokušao nam je objasniti koje su dobrobiti tih dvaju principa:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL
Moderatorica Snježana Turalija i gošće predavačice na konferenciji Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Uspješni projekti

Poseban gost konferencije bio je Steven Bekers, pionir velikih projekata u svim sferama kvalitetnijeg života i očuvanja resursa. Održao je dva predavanja, o cirkularnoj ekonomiji i “Cradle to Cradle” principu. Ukratko, pokušao nam je objasniti koje su dobrobiti tih dvaju principa:

Cirkularnu ekonomiju treba shvatiti kao dio stvaranja novih gospodarstava, inovacija i poticaja za, široko gledajući, pozitivan učinak i bolje uvjete života. Drugim riječima, treba iskoristiti sve raspoložive sirovine, a ne ih svrstavati u otpad. S druge strane „Cradle to Cradle“ princip gospodarenja inzistira na očuvanju resursa istodobno eliminirajući toksičnost i opasnost za zdravlje – rekao je Beckers te dodao kako je budućnost u samoodrživosti, odnosno gradnji zgrada koje same namiruju svoje energetske potrebe.

Osim cijenjenog stranog gosta, predavanje je održala i dr. sc. Vlasta Zanki, direktorica tvrtke HEP ESCO, osvrnuvši se na ESCO model financiranja projekata energetske obnove zgrada te o uspješnoj realizaciji više od 60 projekata u gospodarstvu – od javne rasvjete do sustava grijanja, smanjenju emisije štetnih plinova i uštede u potrošnji električne energije.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Energetska obnova

– Svi projekti koje smo realizirali pokazali su se vrlo uspješnima, bilo da je riječ o projektima energetske učinkovitosti u zgradarstvu, industriji ili javnoj rasvjeti. HEP ESCO nudi i vrlo stručne konzultantske usluge. ESCO Monitor je ugovorni odnos koji omogućava korisniku uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje i nadzor potrošene energije - naglasila dr. sc. Vlasta Zanki.

Gradovi poput Novigrada, Karlovca, Varaždina, Pule, Čakovca i Zagreba već su korisnici ESCO usluga upravo kroz javnu raspravu. Kako bi cijela konferencija bila zaokružena, odnosno pokrivena sa svih strana, govorilo se i o zelenim kreditima koji nude povoljnije kamatne stope za gradnju kuća i zgrada niske energetske potrošnje.

Valja naglasiti i da Hrvatska, kao članica EU, ima brojne obveze glede štednje energije. Tako primjerice do 2020. moramo znatno smanjiti emisiju energije, koja iznosi nevjerojatnih 40 posto, iz stambenih grada. Zbog toga se krenulo u energetsku obnovu, a do kraja lipnja Fond za zaštitu okoliša objavit će ovogodišnje poticaje za obnovu u zgradarstvu. Podsjetimo, lani su tim programom bile obuhvaćene obiteljske kuće.

>>Saznajte sve o popularnom urban farmingu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije