pomoćnica

Brzorastući grm predivnog cvijeta otporan na sušu. Da, našli smo idealnu biljku!

pomocnica
Flora magazin
16.06.2021.
u 10:40

Vrsta je posebno otporna na sušu ali i osjetljiva na mraz pa ju treba zaštititi. U vrijeme rasta potrebno je dodavati hranjiva organska gnojiva za bolji rast biljke

Mnogi za kutove vrtova biraju ukrasne grmove, a jedan od najljepših svakako je onaj mnogima nepoznate biljke imena pomoćnica ili crna pomoćnica. Riječ je o uspravnom sivkasto-zelenom grmu srednje visine. U područjima blage klime je zimzelen, dok mu u područjima s hladnijom klimom listovi otpadaju.

Foto: Flora magazin

Izmjenični listovi ove biljke svijetlozelene su boje, cjeloviti, kopljasta ili jajasto-kopljasta oblika, suženi u peteljku. Cvjetova ima dva do pet zajedno, srcolika su oblika, tamnoljubičasto plave boje sa žutom sredinom što ih čini vrlo atraktivnim ukrasom u vrtu. Ako biljka živi na dovoljno toplu mjestu, može cvasti tijekom cijele godine. Plod je boba koja je otrovna pa ako imate malu djecu i kućne ljubimce budite na dodatnom oprezu.

Foto: screenshot/facebook

Na prirodnim lokalitetima raste na rubovima šuma u Južnoj Americi: Argentini, Brazilu, Boliviji i Paragvaju. Ovaj vitak i visok grm vrlo brzo raste, poput kakve penjačice. Vrsta je posebno otporna na sušu ali i osjetljiva na mraz pa ju treba zaštititi. U vrijeme rasta (proljeće) potrebno je dodavati hranjiva organska gnojiva za bolji rast biljke. Presađivanje treba obaviti u proljeće. Orezivati ju treba samo toliko da se zadrži kompaktnost oblika grma.

pomocnica
1/9

Primjena: sadnja u vrtovima te kao lončanica.

Napomena: u hladnijim područjima smrzava do razine zemlje, ali opet potjera u proljeće. No, nakon izrazito hladnih zima teško se oporavlja. Ako se uzgaja kao lončanica, pomoćnica toplije razdoblje godine mora obvezno provesti vani. Prezimiti mora na svijetlom i hladnom mjestu na temperaturi od oko 5 stupnjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije