VELIK INTERES

U dva tjedna preko 1000 upita za energetsku obnovu kuća

okrugli stol rijeka
Foto: Nel Pavletić
14.05.2015.
u 14:00

Dosada je stiglo čak 320 zahtjeva za obnovu obiteljskih kuća, a program će trajati čak do 2020. godine

Drugi u nizu okruglih stolova Večernjeg lista i Zelene zone na aktualnu temu energetske obnove obiteljskih kuća održan je jučer u Rijeci.

Iako Primorsko-goranska županija slovi kao ona s najviše nekretnina s najboljim energetskim razredima A i B, odaziv građana na detaljno informiranje o dobivanju državnih subvencija bio je izrazito velik, baš kao i dosadašnji interes na javni poziv kojeg je prije dva tjedna objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti.

- Naši telefoni se ne gase, stoga budite uporni i nemojte zamjeriti ako vam se odmah ne javimo. Dobili smo dosada preko tisuću mailova i na sve ćemo odgovorati kroz najviše tjedan dana. Ukupno nam je stiglo 320 zahtjeva za obnovu obiteljskih kuća - izvijestio je Nikola Blažeković iz Fonda.

Foto: Nel Pavletić
Martina Strukić, urednica Večernjakovog Doma&vrta, Karmen Domitrović Matasić iz Ministarstva graditeljstva, Miroslav Matešić, zamjenik riječkog gradonačelnika, Nikola Blažeković iz Fonda za zaštitu okoliša, Goran Gašparić iz ZABA-e

Još jednom ponovljeno je koji su uvjeti za apliciranje za sredstva. Građanin, dakle isključivo fizička osoba, prvo sa stranice Fonda treba odabrati i pozvati certifikatora koji će napraviti energetski pregled. Uz certifikat, potreban je zemljišnoknjižni izvadak, kopija osobne, potvrda o prebivalištu na adresi kuće koja se želi obnoviti, građevinska ili uporabna dozvola te potvrda o vlasništvu ili suvlasništvu.

Dokumentacija se potom predaje u Fond koji tada, ako su zadovoljeni svi uvjeti, šalje ugovor o sufinanciranju obnove koje se mora realizirati u roku od 12 mjeseci.

Osim toga, građani Rijeke doznali niz detalja ovog programa, među ostalim i to kako je moguće tražiti sredstva za obnovu isključivo cijele fasade, dok se stolarija i sustav za grijanje mogu obnoviti i samo na određenoj etaži. Također, kuća se može obnoviti čak i ako je pod hipotekom i to uz povoljne kamatne stope na tzv. "zelene kredite".

Foto: Nel Pavletić

- U ovom programu banka se javlja kao partner građanima s obzirom da se sredstva iz Fonda dobivaju tek po završetku radova. Građani mogu odabrati između dvije varijante - da kroz kredit odmah dobiju sav iznos za obnovu te je prijevremeno plate ili mogu dati zahtjev za financiranje samo dijela radova koji neće biti pokriveni od Fonda - istaknuo je Goran Gašparić iz ZABA-e te dodao kako se izdaju kunski krediti do 300.000 kuna s kamatom od 4,89 posto, odnosno eurski do 250.000 s kamatom od 5,03 posto, za kupnju niskoenergetskih objekata.

Uštede koje donosi energetska obnova su preznačajne stoga je to više nego isplativa investicija.

- Uštede su od 30 pa čak i do 80 posto na računima za grijanje. Od prosječne potrošnje koja je danas u Hrvatskoj čak 120-160 kW/h, može se doći do čak 50 kW/h ako se napravi cjelovita obnova kuće, odnosno iz energetskog razreda E doći u onaj najbolji, A - istaknula je Karmen Domitrović Matasić iz Ministarstva graditeljstva.

Foto: Nel Pavletić

- Grad Rijeka već godinama ima akcijski plan energetskog razvitka stoga ovaj program smatramo hvale vrijednim. On ne samo da donosi uštede na kućnom budžetu već energetska obnova znači i ugodniji u kući - dodao je zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić.

Važno je napomenuti da, ukoliko građanin odustane od obnove kuće nakon dolaska certifikatora, pola troška certificiranja snosi on, a pola Fond dok u suprotnom sav trošak pokriva Fond. Program obnove obiteljski kuća planiran je do 2020. godine tako svi zainteresirani imaju vremena za apliciranje i narednih godina. Aktualni poziv otvoren je do konca godine ili raspodjele svih sredstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije