Ljubiteljica bilja

Brođanka Ankica pustila nas je u svoje carstvo cvijeća

Brođanka Ankica pustila nas je u svoje carstvo cvijeća
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
13.04.2013.
u 00:05

U svaku kuću cvijeće donosi iskrenost i ljubav, bez njega bilo bi tužno i monotono

Brođanka Ankica Orešković 20 godina u stanu uzgaja raznovrsno sobno bilje, od fikusa, hibiskusa i hoje do jaglaca, ciklame i zelenog ljiljana. Kako sama kaže, cvijeće je zavoljela od malih nogu, u Svilaju, gdje je uvijek bila okružena cvijećem.

– Obožavam cvijeće i prirodu. Često razmišljam kako bi bilo dobro da svaki čovjek posadi neko drvo, život bi nam bio drukčiji da je više cvijeća i zelenila. Mislim da nema osobe koja ne voli cvijeće, samo neki možda toga nisu svjesni – kaže Ankica, koja zbog nedostatka prostora dio bilja drži i u zajedničkom hodniku zgrade.

Svaki svoj cvijet uzgojila je sama. Neki od njih stari su i po desetak godina, a najdugovječnije je drvo života. To joj je najdraži cvijet, a svaki put kad ga pogleda bude se pomiješani osjećaji. Poklonio joj ga je 1991. muž, rekavši kako će njezino drvo života živjeti jednako dugo kao i on. Nažalost, to se nije ostvarilo jer je nedugo nakon toga poginuo u Domovinskom ratu.

Trogodišnja unučica Ema već sada je velika ljubiteljica cvijeća

– Cvijeće u kuću donosi iskrenost i ljubav. Toliko se vežem uz njega da zaplačem kad mi neki cvijet uvene. Najsretnija sam kada se ujutro ustanem, sjednem pokraj cvijeta i pijući kavu brišem mu list po list. Stan bez cvijeća bio bi tužan i monoton – dodaje Ankica. U brizi o cvijeću pomaže joj i trogodišnja unučica Ema, već sada velika ljubiteljica cvijeća.

Kako sama kaže, cvijeću ne treba ništa drugo osim vode. Može se i prihranjivati, mijenjati zemlju, ali najvažnija je voda, koja ne smije biti prehladna. U neke dijelove stana Sunčeva svjetlost ne dopire, ali i u takvim uvjetima cvijet uz ljubav i pažnju naraste i procvjeta. Lijepa riječ cvijeću paše kao i glazba pa često s njima razgovara. Kad na dulje ode iz kuće i susjede zamoli da popričaju s cvijećem.

Drvo života nosi brojne uspomene

Ankica je i jedna od dobitnica nagrada za volonterku godine u Slavonskom Brodu. Kaže da joj se ljubav prema cvijeću vraća jednako kao i ljubav prema djeci s mentalnom retardacijom o kojoj skrbi.

– Djeca i cvijeće su moj život. Uz njih odlazim u krevet i ustajem s osmijehom. Treba im puno njege, pažnje i strpljenja, ali ništa nije uzalud. Cvijeće mi vraća ljepotom, a djeca ljubavlju – zaključuje A. Orešković.

NE PROPUSTITE: Biljke zimi štite starim dekama i jutenim vrećama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije