CVJETNO SAVRŠENSTVO

Božuri - dašak sofisticirane elegancije

božur
Thinkstock
22.05.2019.
u 09:46

Za Kineze je božur simbol zdravlja, mira, stabilnosti i sreće. Okružite se njegovim divnim cvjetovima!

Velikih, bogatih, skladno obojenih glavica cvijeta i baršunaste teksture latica, božur je jedna od omiljenijih proljetnica. Malo tko može ostati ravnodušan kada ga ugleda! Poglede mami i poziva na divljenje...

Podrijetlom je iz Kine, a dolazi u dvije vrste: kao grmolika i zeljasta biljka. Riječ je o trajnici koja cvate u svibnju i lipnju - taman u ovo vrijeme.

Foto: screenshot/facebook

Dobre vijesti za sve koji se ne žele puno zamarati presađivanjem i njegovanjem grma je da jednom zasađeni božur može ne istom mjestu cvasti godinama. Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji.

Božuri dobro podnose vrućine i nije ih potrebno mnogo zalijevati. Zahtijevaju duboko, nahranjeno tlo kako bi mogao dati velike, bogate glavice s puno latica. Tlo prije sadnje dobro pripremite organskim i mineralnim gnojivom. S obzirom na to da grmovi trebaju puno prostora, preporučuje se da ih razmaknete između 75 i 90 cm.

Foto: The Bouqs Company

Na našem se kontinentu uzgajaju križanci Paeoniae lactiflora s punim velikim cvjetovima bijele, tamnoružičaste boje i boje trešnje, te križanci s cvjetovima bijele, ružičaste i ljubičastoružičaste boje niskog rasta. Divne, impresivne glavice božura bilo kojem prostoru daju veliku dozu sofisticiranosti i elegancije. Baš zato ga dizajneri interijera vole i često koriste kao završni ukras. Buketu božura ne treba ništa osim jednostavne vaze koja će istaknuti svu njihovu ljepotu. Nerijetko je božur i glavna zvijezda vjenčanih buketa mnogih mladenki.

Zavirite u našu foto-galeriju i pogledajte božurnu inspiraciju:

božur
1/16
Ključne riječi

Komentara 1

VJ
vjerainada
19:44 01.04.2018.

Svaka pohvala za članak. Božur je cvijet koji zaslužuje da obratimo pažnju na njega i da ga po mogućnosti zasadimo u vrtu. Kao djetetu ostala mi je slika rascvjetalog božura iz vrta - nešto neopisivo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije