Savršen izbor

Satenske i svilenkaste kugle božura lijepih boja iz našeg vrta

božur
Foto: Thinkstock
1/3
21.03.2016.
u 15:18

Kad božur procvjeta, uvijek mami poglede i potsjeća nas kako je svijet lijep. Zasadite ga u svom vrtu. Ukrasit će i terasu, ali mora biti zasađen u veliku lončanicu

Božuri su obožavani grmovi prekrasnog kuglastog cvata. Taj zavodljivi cvijet pun je simboličnog značenja – katkada je simbol prolaznosti, katkada ljubavi i naklonosti, nositelj blagostanja, časti, vrijednosti i plemenitosti.

Božuri su načelno podijeljeni u dvije velike glavne skupine – grmoliki i zeljasti. Sade se duboko, kako se tijekom ljetnih vrućina ne bi osušili.

Foto: pixabay

Vole mediteransku i umjerenu klimu i djelomičnu sjenu. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim tvarima. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom. Grmovi trebaju puno prostora pa ako se sadi nekoliko grmova zajedno, preporučeni razmak je između 75 i 90 cm.

Božur je cvijet koji ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji s laticama poput svile svile ili baršuna, osvajaju svaki pogled.

Foto: pixabay

>> Saznajte sve tajne uspješnog podizanja voćnjaka

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:56 13.04.2016.

Neki dan gledah emisiju o oživljavanju britanskih vrtova u kojoj vrtlari ne jednom podsjećaju kako se božuri nipošto ne smiju preduboko saditi te kazuju da korijen treba biti nekih pet (5) cm duboko u odnosu na površinu tla. Što sada?? Ivakvi suprostni savjeti jako zbunjuju neiskusne koji žele nešto posaditi u vrt ali se onda zbune i ne usude. Dakle, na koju dubinu? Možda savjet gdje kupiti biljku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije