Promo članak

Bolesti u povrtnjaku: s gljivicama se najbolje obračunati preventivno

sjeme
Foto: Dom & Vrt
12.04.2014.
u 00:00

Povrtne kulture uzgajamo izravnom sjetvom na gredice ili sadnjom presadnica na otvorenom čim nam to klimatske prilike dopuste. 

U našim se uvjetima na ovaj način najčešće uzgajaju paprika, rajčica, patlidžan, salata i gotovo sve kupusnjače. Sadnja presadnica osigurava nam raniju proizvodnju na otvorenom, bolji izbor ujednačenih i zdravih biljaka te ujednačen rast i dospijevanje u berbu. Bez obzira na to radi li se o proizvodnji presadnica tzv. “golog„ korijena, o presadnicama u tzv. tresetnim kockama ili o presadnicama iz plastičnih i stiroporskih kontejnera važno je uvijek koristiti deklarirano sjeme i sterilni supstrat. 

U novije vrijeme na tržištu je veliki izbor sterilnih supstrata za uzgoj presadnica već pripremljenih za sadnju. Optimalni uvjeti omogućit će dobar razvoj biljaka, no zbog visoke relativne vlage zraka koju presadnice trebaju u početnim fazama rasta javljaju se i biljne bolesti. U proizvodnji rasada vrlo su čest problem bolesti polijeganja, a glavni uzročnici te bolesti su patogene gljivice iz roda Pythium. 

Njihova patogenost ovisi o mnogobrojnim faktorima, kao što su temperatura, svjetlo, vlaga, pH vrijednosti tla, prisutnost drugih mikroorganizama i dr. Rajčicu napada više vrsta roda Pythium na mjestu na kojem biljke izlaze iz zemlje uzrokujući propadanje biljaka u zoni korijenova vrata. 

Na krastavcima, dinjama, lubenicama vrste roda Pythium napadaju klice izazivajući palež. Na salati, endiviji i radiču Pythium vrste mogu napadati mlade biljke uzrokujući polijeganje. Osim patogenih gljivica iz roda Pythium, bolesti polijeganja rasada imaju više različitih uzročnika. PROPLANT je sistemični fungicid koji djeluje preventivno tako da sprečava formiranje i klijanje spora, zaustavlja infekciju i njezino širenje u biljci. 

PROPLANT primjenjujemo preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, u svakom slučaju prije nego što su simptomi bolesti vidljivi. PROPLANT je fungicid postojane i izvanredne učinkovitosti na uzročnike plamenjače povrtnih kultura. U Hrvatskoj je registriran za suzbijanje uzročnika polijeganja i plamenjače na velikom broju povrtnih kultura: rajčicama, bundevama, tikvicama, patlidžanima, lubenicama, kupusu, zelenoj salati, cikoriji, endiviji, špinatu, blitvi (lisnatoj i rebrastoj), radiču, bosiljku, luku, poriluku, celeru, ukrasnom bilju i dr. Može se primijeniti potapanjem lučica, zalijevanjem ili prskanjem u koncentraciji 0,15-0,3 %(15-30 ml na 10 l vode).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije