I one su pod stresom

Biljke u stresu štitite pomoću aminokiselina

Biljke u stresu štitite pomoću aminokiselina
Dom i vrt
26.06.2013.
u 12:00

Organska otopina nije štetna za ljude, a ni za korisne organizme, kaže dipl. ing. agr. Jurica Glumpak

I biljke proživljavaju stres, a mogu ga uzrokovati negativni meteorološki uvjeti ili mehanička oštećenja. Tipične stresne situacije za biljku su velika razlika između noćnih i dnevnih temperatura, tuča, suša, poplave, presađivanje biljaka, rezidba i slično.

– U takvim situacijama preporučuje se prskanje zelene mase preparatima na bazi aminokiselina. Proizvodi su provjereni, organski, sto posto ekološki, odnosno nemaju karence i nisu opasni ni štetni za ljude i korisne organizme. Ako danas poprskate biljku, drugi je dan već možete jesti. Dobiveni su prirodnim putem, razgradnjom proteina biljnog i životinjskog podrijetla. Presudni su za ojačavanje bilja i gradnju obrambenih staničnih tvari u stresnim situacijama – kaže Jurica Glumpak, dipl. ing. agronomije. Aminokiseline imaju odlučujuću ulogu u stvaranju obrambenih proteina i u sintezi biljnog hormona auksina. Prskanjem ih biljka direktno upija te se skraćuje vrijeme njihove prirodne sinteze. Najbolji je primjer za to tuča u vinogradu, što se vidi na fotografijama. Evidentno je da su mladice i lišće vinove loze oštećeni. Prskanjem aminokiselinskim pripravcima biljka se oporavlja već nakon jednog dana.

– Stvara se kalus na ranama, čime je onemogućen prodor gljivičnih oboljenja tamo gdje je biljka najosjetljivija te se potiče sinteza hormona auksina, tako da biljka nastavlja izgrađivati nove organe bez obzira na stres – objasnio je Jurica Glumpak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije