zeleni saveznici

Prirodnim sredstvima otjerajte komarce iz svoje blizine

biljke protiv komaraca
Foto: Thinkstock
18.06.2015.
u 08:30

Jeste li znali da neke vrlo poznate vrste cvijeća i začina svojim mirisima odbijaju naporne i napasne insekte?

Druženje i opuštanje u prirodi ili u vrtu i na terasi za dugih ljetnih popodneva i večeri nerijetko nam znaju pokvariti komarci. Nije problematično toliko njihovo neprestano zujanje, niti to što nam zbog toga postanu dosadni, koliko činjenica da oni svojim ubodima mogu proizvesti alergijske reakcije i prenijeti neke bolesti tj. viruse.

Osim preparata koje nanosimo na kožu i svijeća koje mirisom koje puštaju tjeraju komarce, postoje i prirodna sredstva kojima se možete obraniti od ovih malih napasnika. A ta prirodna sredstva će usto uljepšati vaš vrt ili balkon.

Ako još imate mjesta na njima, zasadite cvjetne vrste ili začine koji će odbijati svojim mirisima komarce. Osim dolje navedenih, u tome je vrlo efikasna i lavanda, bosiljak, timijan, indijska citronela, karanfilić...

Foto: pixabay

PLAVA ZVJEZDICA – ili ageratum je jednogodišnja ljetnica prekrasnih plavih cvjetova koji mogu biti i bijele ili ružičaste boje. Zbog toksičnog kumarina kojeg sadrži, komarci ne podnose blizinu plave zvjezdice.

Foto: pixabay

NEVEN – Cvijet poznat po prekrasnim intenzivno žutim laticama i ljekovitim svojstvima također je i vrlo učinkovit kod rastjerivanja komaraca i to zbog svoga specifičnog mirisa. Zato ga slobodno zasadite u tegle ispred ulaznih vrata ili na prozorskoj dasci. Slobodno utrljate ulje nevena na kožu kako biste odbili komarce.

RUŽMARIN – Začin vrlo osebujnog mirisa zbog kojega komarce bježe. Također ga, kao i neven, možete utrljati u obliku ulja na kožu ili jednostavno iglicom prijeći preko kože kako biste odbili insekte.

Foto: screenshot/facebook

KADIFICE – I ovo cvijeće poznato je po jakom i bogatom mirisu koji se nimalo ne sviđa komarcima. Stoga zasadite ove ljetnice u teglama i u vrtu, kako biste se obranili od njih.

Foto: pixabay

MAČJA METVICA – Tvar nepetalakton koju sadrži ova vrsta mente odbija komarce u širokom luku.

>>Imate mali stan? Nabavite mini cvjetne vrste!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije