U HLADU

Biljke koje se ne vole "sunčati", a imaju impresivne cvjetove. Ako imate vrt ili balkon u hladu pravi su izbor

Shutterstock
20.04.2023.
u 06:54

Ako imate mjesta u vrtu koja su skrivena u hladu, oživite ih ovim divnim biljkama koje cvjetaju u sjajnim bojama

Kada zamišljamo svoj vrt, najčešće nam dolazi scena divnih grmova i gredica cvijeća koji se ponosno uspinju prema suncu. No, što je s biljkama koje se ne vole "sunčati"? I one imaju jednako impresivno lijepe cvjetove.

Gomoljasta begonija (Begoniaceae)

Gomoljasta begonija potječe iz Južne Amerike, a pripada porodici begonija, Begoniaceae. Naraste od 15 do 40 cm. Listovi su joj malo dlakavi, svijetlozelene boje, dok su stapke i stabljika crvenkasto bakrene boje. Ova begonija cvate prekrasnim jarkim cvjetovima svih nijansi žute, narančaste, ružičaste i crvene boje. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki svih veličina i raznih oblika. Razdoblje cvatnje je od svibnja pa sve do kraja listopada. Za rast zahtijeva polusjenovito ili polusunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Tlo mora biti humusno, propusno i vlažno, osobito za vrijeme rasta i cvatnje.

Foto: Flora magazin

Paprat (Pteridophyta)

Da bi uspjela, paprati je potrebno hladno i vlažno mjesto, zaštićeno od sunca, stoga je idealno postaviti je pored prozora okrenutog ka sjeveru ili istoku te u prostorije poput hodnika i predsoblja u kojem nema puno prirodnog svjetla. Potrebno joj je mnogo vlage u zraku stoga će teško uspjeti u domovima sa centralnim grijanjem, osim ako joj se vlaga svakodnevno ne osigura. Što se tiče zemlje, najbolje joj odgovara tresetni kompost.

Ova ukrasna biljka izvrsno čisti zrak, stoga se preporučuje svakom domu!

Foto: pixabay

Torenija (Torenia fournieri)

Torenija je jednogodišnja zeljasta biljka uspravnih stabljika koje narastu do 30 cm visine u kompaktnim grmovima. Riječ je o biljci iz porodice Linderniaceae. Ima jajolike listove nazubljenih rubova te dvospolne cvjetove promjera 2,5 centimetara. Dolaze u plavoj, ružičastoj i tamnoljubičastoj boji koja prelazi u bijeli i sa žutom pjegom u unutrašnjosti. Izrazito su dekorativne, a odgovara im dobro drenirano, plodno i humusom obogaćeno tlo.

Foto: screenshot/facebook

Hrastolika hortenzija (Hydrangea quercifolia)

Zanosna krasotica svakog vrta, hortenzija je impresivan cvijet koji oduševljava svakim pogledom. Hrastolisna hortenzija vrsta je podrijetlom iz Amerike i predstavlja gm koji može narasti i do osam metara. Specifična je po čunjastom obliku glavice cvjetova, a ne okruglom, tipičnom za ostale vrste hortenzija.

Veliki, zgusnuti klasteri cvjetova cvjetaju cijele sezone, sve do zime. Većina vrsta tolerira sunce, pogotovo ako se ne radi o jakom podnevnom suncu. Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi. Njihova boja ne ovisi o pH zemlje.

Foto: screenshot/facebook

Iako postoji mnogo značenja ovog divnog cvijeta bogate glavice, dva se posebno ističu. Tako u jednoj pripovijesti japanski car poklanja ružičaste hortenzije kako bi izrazio svoje žaljenje jer je loše postupao s djevojkom koju je volio. Od tada, hortenzije ružičaste i plave boje povezuju se s iskrenom isprikom. S druge strane, u Viktorijanskoj Engleskoj su hortenzije označavale hvalisanje i darovale su se osobama za koje su drugi držali da su tašte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije