Abeceda ljekovitog bilja

Lavanda, biljka omiljene arome ujedno je snažan lijek

Lavanda
Foto: Thinkstock
1/5
12.12.2015.
u 08:30

Lavandino ulje ima antireumatička svojstva i pomaže kod niza tegoba, posebice kod problema s kožom i glavoboljom

Lavanda je dobila ime od latinske riječi “lavare”, što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje rublja kao miris i ljekovita biljka. Njezinu ljekovitost prvi spominje Hildegard od Bingena u 12. st. Prema pučkoj medicini, ljekovito je djelovanje lavande višestruko.

Koristi se kao sredstvo za pranje lica i tijela (kupke, toaletne vodice), za tjeranje moljaca, za aromu te u liječenju mnogih bolesti.

Foto: duško marušić/PIXSELL

Čaj od lavande pomaže kod:
• grčeva u želucu i crijevima (čaj od cvjetova lavande smiruje), grčeva mišića te ga kao antispazmodik za liječenje dišnih organa (kod astme, kašlja, upale porebrice i pluća)
• bolesti žuči (kod slabijeg rada žuči kao i za što bolje otjecanje žuči)
• nadutosti (dobro djeluje protiv stvaranja plinova, a želudac potiče na rad)
• visoke temperature tijela (smanjuje ju)
• živčanih bolesti kao što su histerija neuralgija, melankolija
• lupanja srca
• navale krvi u glavu, migrene, nesvjestice
• prehlade, gripe, nazeba, vodenih bolesti (dijaforetičko i diuretično svojstvo)
• izostale mjesečnice (za izazivanje mjesečnice i kao regulator mjesečnice)
• bolesti jetre (pobuđuje funkcije jetre – potiče na rad u otklanjanju štetnih tvari)
• bolesti kože (lavanda liječi niz nečistoća lica i tijela, psorijazu, uljepšava ten i omekšava kožu)
• nesanice, glavobolje, migrene, jake uzbuđenosti (jastučić napunjen lavandinim cvijetom pomaže ako spavamo na njemu)

Foto: pixabay

Eterično ulje lavande ima mnoga ljekovita svojstva: antiseptično (koristimo ga kod niz poremećaja u crijevnoj flori, pogotovu kod jačeg razvoja bakterija truljenja jer djeluje i kao antibaktericid i kao vermifug, tj. uklanja parazite iz crijeva), zatim djeluje i kao analgetik, antifungal, antiinflamatorik, antispazmodik, dezinficijens, kardik, regenerator, sedativ.

Lavandino ulje ima i antireumatično svojstvo koje dolazi do izražaja kod trljanja oboljelih mjesta lavandinim uljem kao i kod pripreme kupki s lavandom. Lavandino ulje pomaže kod migrene, glavobolje. Njime namažemo mjesta na kojima osjećamo bol. Nekoliko kapi lavandina ulja možemo staviti i na kocku šećera kad smo uzbuđeni, tjeskobni, kod bolova oko srca, nesvjestice, vrtoglavice, navale krvi u glavu, kod želučanih smetnji, nadutosti, vjetrova, grčeva maternice i crijeva, vaginitisa.

Foto: ''

U aromaterapiji lavanda se rabi za kupke, masažu, inhalacije, komprese te ljekovito djeluje kod artritisa, bolova u mišićima, bronhitisa, celulita, depresije, ekcema, gljivica, gripe, infekcija, herpesa, kandide, opeklina, ožiljaka, protiv peruti, reume, rana, stresa, sinusa, TBC-a, uboda insekata, visokog tlaka, za jačanje imunološkog sustava, itd.

Kontraindikacije: Lavandu ne bi smjele uzimati osobe s komplikacijama žuči, aktivnim čirom na želucu ili dvanaesniku, komplikacijama jetre itd.
Iz kulinarstva

Kao začin, od lavande se koriste nježni listići koji se beru prije cvatnje, listići lavande se suše, a mogu se koristiti i svježi. Svježi nasjeckani listovi koriste se u jelima od riba, jelima kuhanih u loncu, u različitim umacima i u jelima od mesa (ovčetina). U nedostatku svježih listića koristimo osušene. Listiće lavande možemo staviti u ocat i tako ćemo dobiti aromatizirani ocat koji možemo upotrebljavati kao začin i lijek iznutra i izvana.

*Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Lanilist: ublažava probleme s kožom, krvi, želucem i crijevima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije