u vrtu

Bijeli ljiljan fantastična je ukrasna biljka, a ima i brojna ljekovita svojstva

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
09.04.2021.
u 13:15

Za uzgoj bijelih ljiljana treba odabrati sunčano mjesto u vrtu. Supstrat treba biti propusan i bogat kalcijem. Lukovice bijelog ljiljana sade se u zemlju, poželjno sredinom ljeta

Bijeli ljiljan cvijet je koji će svakom vrtu ili balkonu dati dozu glamura jer  ima upečatljive, bijele i mirisne cvjetove. Upravo zato je ovaj ljiljan jedna od najpopularnijih vrsta ljiljana zasađenih u vrtovima.

Bijeli ljiljan (lat. Lilium candidum ) u vrtu naraste do 120 cm. Lijepi, snježno bijeli, krupni i mirisni cvjetovi pojavljuju se na biljci u lipnju. Da bi biljka bogato cvjetala, moraju joj se osigurati adekvatni uvjeti za uzgoj.

Foto: pixabay

Za uzgoj bijelih ljiljana treba odabrati sunčano mjesto u vrtu. Supstrat treba biti propusan i bogat kalcijem. Lukovice bijelog ljiljana sade se u zemlju, poželjno sredinom ljeta (najkasnije do sredine kolovoza) do dubine ne veće od 3-5 cm. Biljke će otpustiti rozetu lišća koja preživljava zimu iste godine.

Bijeli ljiljan cvjeta u lipnju. Na istom mjestu ne smije rasti duže od 4-5 godina. Nakon cvatnje, nadzemni dio biljke se suši prilično brzo - tada možete ponovno posaditi biljku i usput je ramnožiti. Lukovice bijelog ljiljana kopaju se krajem srpnja, blago osuše, a zatim se odvajaju adekvatne lukovice, koje se sadi na novo mjesto.

Foto: pixabay

Ova ukrasna biljka, ljiljan (Lilium candidum L.) stoljećima je motiv u slikarstvu i u sakralnoj umjetnosti.  U pučkoj medicini ljiljan se rabi za liječenje – čišćenje (detoksikaciju) očiju, kože, srca i uma te postoji uvjerenje da posjeduje čarobna svojstva. Od ljiljana bijelog cvijet se rabi za liječenje: - ženskih bolesti (upale maternice, infekcije, kod leukoreje, prolapsa maternice, u obliku vaginalnog tuša, kod mliječne pukotine bradavica (latice močene u ulju). Ljiljan ima i antitumorsko (citotoksično) djelovanje na tumor dojke - vodene bolesti, bolesti uha (upale, infekcije), kožnih bolesti (inhibinatorno djelovanje na herpes simplex – virus 1 i herpes simplex virus 2. ), a poznata je uporaba latica koje su se močile u rakiji ili maslinovu ulju te stavljale na razne rane i opekline od sunca, zračenja ili drugih ozljeda, svraba (hidrolat). 

Foto: pixabay

Lukovica se rabi za liječenje: - kod vanjske uporabe kao oblog za tumore, upale kože, čireve, otitis, konjunktivitis, apsces, kod suhe kože, oteklina, bradavica na dojki, čireva (lukovica kuhana u mlijeku ili vodi) - za liječenje kurjeg oka, opeklina, rana, ožiljka (radi se mast od svježe lukovice ili tinkture jer nakon ozljede kože ne ostaju ožiljci).

Foto: screenshot/facebook

Pelud iz cvjetova rabi se za liječenje epilepsije. Miris ljiljana je doista jedinstveno čaroban, gladak, snažan, ženstven i dominantan. Eterično ulje rabi se za liječenje čireva, upalnih gnojnih rana, modrica, te u kozmetici i parfumeriji.

sadnja trajnica vrt cvijeće
1/16

Ulje cvjetova u maslinovu ulju stari je pučki lijek za tretman kožnih tegoba kao što su osipi, lišajevi, ekcemi, psorijaza, tamnih mrlja i fleka na koži.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije