opojno

Anđoska trublja najmirisnija je cvjetnica, sjajan izbor za balkone i terase

anđeoska trublja
Flora magazin
18.05.2021.
u 07:00

unce dobro podnosi, ali ono na što je osjetljiva jest vjetar, a najviše voli i najbolje raste u polusjeni

Anđeoska trublja ili burgmansija je biljka predivnih zvonolikih trubastih cvjetova i može narasti i do četiri metra. Sadi se u tegle, ali i na vrtne gredice. Sunce dobro podnosi, ali ono na što je osjetljiva jest vjetar. Kako cvjetovi ocvatu, treba ih skidati kako bi došli novi ali i kako se ne bi stvarao plod. Voli dreniranu zemlju. Tijekom zime prenesite je u zatvoren prostor s puno svjetla i ne hladniji od 5°C. Nakon sadnje i u vrijeme rasta redovito je gnojite, a kasnije prorijedite. Pripazite da gnojivo ne bude u granulama jer ćete tako uništiti korijen.

Foto: Flora magazin

Biljka ima velike ovalne tamnozelene listove dužine oko 25 cm, koji narastu i veći u polusjeni, dok su na suncu nešto manji. Cvjetovi su velike trublje okrenute prema dolje. Uobičajeno cvatu u bijeloj boji, a može biti i u žutoj i pink boji. Mirišu opojno, ali miris se osjeća tek predvečer. Cvjetovi su tokom dana polu-otvoreni, a predvečer se potpuno otvaraju. Miris im je izuzetno ugodan i opojan i osjeća se na veće udaljenosti – tako privlače noćne leptire (moljce) koji ih oprašuju. 

Foto: pixabay

Za sunčanih i toplih dana potrebno ju je zalijevati svakodnevno i to obilno. Ne voli jake vrućine i za izuzetno vrućih razdoblja često neće cvjetati. Pupoljci se pojavljuju tek dok se temperature malo spuste.

anđeoska trublja
1/10

Može se uzgajati i na suncu i u polusjeni, a najbolje joj odgovara pozicija gdje je dio dana malo na suncu, a ostalak u polusjeni. Podnevno sunce im nikako ne odgovara radi brzog isušivanja zemlje, pa se preporučuje da su u vrijeme najjačeg sunca u polusjeni.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije