čudo prirode

Ako ste zasadili rajčicu, obavezno joj pridružite kadificu koja je prirodni insekticid

kadifica
Flora magazin
27.05.2021.
u 08:01

Osušeni se cvjetovi mogu koristiti kao patvorena zamjena za originalni šafranin, mogu se koristiti za davanje arome hrani

Ako se bavite sadnjom povrća u vrtu, čak i na malom prostoru, na gredice biste obavezno trebali zasaditi kadificu. Ova jednogodišnja biljka podrijetlom je iz Meksika. Zovu je još i francuskom kadificom jer je u Europi bila prvo uzgajana na jugu Francuske.

Foto: Flora magazin

Listovi su joj aromatični i tamnozelene su boje. Kadifica je aromatična biljka, diuretik i poboljšava probavu. Uzgojeno je mnogo različitih kultivara koji se razlikuju visinom, izgledom (jednostavni i puni) i bojom cvjetnih glavica. Ocvale cvjetne glavice treba uklanjati kako bi se pospješila cvatnja i produžila sezona cvatnje.

Foto: screenshot/facebook

Osušeni se cvjetovi mogu koristiti kao patvorena zamjena za originalni šafranin koji se dobiva od vrste Crocus sativus, a služi za bojenje hrane žutom bojom. Smrvljeni listovi su jaka mirisa. Mogu se koristiti za davanje arome hrani.

Zanimljivo je da se kadifica koristila u religijskim obredima u Meksiku. Na mjestu gdje je posađena, ova je biljka vrlo učinkovita u tjeranju vrtnih štetočina poput kakva prirodna insekticida. Treba obratiti pozornost na to da kod osjetljivih osoba diranje listova može prouzročiti kožne alergije.

Primjena: kao biljka pratilica na gredicama ili između posađene rajčice i krumpira.

Napomena: u hladnijim područjima mlade se biljke obvezno moraju uzgajati u stakleniku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije