uzgoj biljaka

Ako na proljeće želite u vrtu ili na balkonu ljiljane, sad je trenutak da napravite ovaj ključni potez

ljiljan
Thinkstock
17.08.2021.
u 13:29

Osim što možete presaditi neke cvjetne vrste - kaktuse i ciklame, kalanhoje i afričke ljubice, ako želite neke nove cvjetne vrste, onda je vrijeme da razmislite o ljiljanima, jednoj od najstarijih cvjetnih vrsta, s prekrasnim velikim cvjetovima raznih boja i neodoljiva mirisa

Iako nam se čini, s obzirom na žegu, da ništa što sada posadimo ne može uspjeti, ipak postoje neke biljne vrste koje će se održati i u ovakvim vremenskim uvjetima. Kolovoz je ipak vrijeme za sadnju raznog povrća (kineski kupus, zimska salata, rotkvica) te cvijeća poput ljiljana pa nemojte odustati od njih.

Foto: pixabay

Osim što možete presaditi neke cvjetne vrste - kaktuse i ciklame, kalanhoje i afričke ljubice, ako želite neke nove cvjetne vrste, onda je vrijeme da razmislite o ljiljanima, jednoj od najstarijih cvjetnih vrsta, s prekrasnim velikim cvjetovima raznih boja i neodoljiva mirisa.

Foto: pixabay

Jednako dobro uspijevaju zasađene u vrt ili pak tegle, a često se koriste i kao rezano cvijeće za bukete i aranžmane. Zbog svoje visine (mogu narasti skoro do 1 m), ljiljani izuzetno efektno izgledaju zasađeni u vrtu, naročito kada je više cvjetova, pa izgledaju kao veliki rascvjetani grm. Od 90-ak vrsta koliko ih postoji u svijetu, najpoznatiji je svakako bijeli ljiljan, sa zvonkolikim, krupnim cvjetovima.Osim u kolovozu ili rujnu, možete ih saditi u i proljeće uz pomoć lukovica.

Foto: screenshot/facebook

Ljiljani vole propusno tlo, jer mu je za uspješan uzgoj potrebna drenaža - zato na dno tegle stavite šljunak ili kamenčiće. Svakako ih sadite u teglu koja ima otvore na dnu kako bi višak vode mogao oticati. Lukovice zasadite po nekoliko u grupi (3 do 5 komada), s razmakom od 30 cm i na dubini od 35 do 40 cm. Produbite rupe alatkom i čvrsto utisnite lukovice te zatrpajte zemljom i zalijte.

Foto: pixabay

Ako ih sadite u tegli, nemojte odmah staviti zemlju sve do vrha -učinite to tek nakon što počnu rasti i puste listove. Ljiljani vole vlagu i zato ih redovito zalijevajte, samo pazite da ne pretjerate s količinom vode jer bi lukovice mogle struliti. Redovita prirana je također potrebna, ali ne odmah nakon sadnje. Pričekajte da biljka naraste oko 20 cm, i onda redovito u vodu za zalijevanje dodajite tekuće gnojivo za cvatuće biljke. Važan savjet: Nakon što ljiljan procvjeta, nemojte ga više prihranjivati te ga vrlo oskudno zalijevajte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije