organizacija

Ako imate vrt na sjevernoj strani, ovih 7 savjeta promijenit će vam život

vrt
Thinkstock
25.05.2023.
u 10:57

Mnogo toga može se uzgajati i u vrtovima okrenutim prema sjeveru, uz pomnu pripremu i planiranje

Vrtovi okrenuti prema jugu u prednosti su zbog više sunčeve svjetlosti pa su stoga traženiji. Međutim, posjedovanje doma s vrtom okrenutim prema sjeveru više ne znači kompromitiranje lijepog i bujnog vanjskog prostora. Mnogo toga može se uzgajati i u vrtovima okrenutim prema sjeveru, uz pomnu pripremu i planiranje. Jednostavnim odvajanjem vremena za učenje o biljkama koje napreduju u okruženju s malo sunca, postići procvat vrta iznenađujuće je lako.

Foto: H&M Home

1. Količina svjetlosti

Važno je razumjeti vrstu sjene koja obavija vaš vrt kako biste utvrdili kako se najbolje nositi s njom. Neki vrtovi može biti otvoreni prema nebu, ali bez izravne sunčeve svjetlosti, dok drugi mogu imati duboku hladovinu zbog gustog drveća. Neke biljke uspijevaju u laganoj hladovini, dok paprat "mekog štita" može cvjetati i bez sunca.

Foto: pixabay

2. Iskoristite maksimalno prirodno svjetlo

Sve prepreke sunčevoj svjetlosti moraju se ukloniti, uključujući drveće ili građevine kako bi se povećala razina svjetlosti. Uklonite sloj lišća s guste krošnje i pustite sunce u vrt.

vrt
1/14

3. Stvorite više svjetla

Ako vašem vrtu nedostaje svjetla, pokušajte stvoriti vlastito s nekoliko pametnih trikova. Postoje pametni načini za stvaranje 'lažnog' svjetla u vrtu. Popularna metoda uključuje postavljanje ribnjaka. Voda će odražavati prijeko potrebnu svjetlost. Za jeftiniju opciju razmislite o dodavanju ogledala.

Foto: screenshot/facebook

4. Odaberite biljke koje uspijevaju u hladu

Važno je razumjeti da različite biljke imaju različite potrebe. Neke zahtijevaju velike količine sunca i uspijevaju u suhim uvjetima. Drugi napreduju samo u sjenovitim i vlažnim područjima, savršeno za sadnju u vrtovima okrenutim prema sjeveru. Pokušajte saditi cvijeće koje dobro napreduje u uvjetima s ograničenim osvjetljenjem.

5. Poboljšajte tlo

Pomozite biljkama oplemenjivanjem tla. Dodajte stajski gnoj i kvalitetniju zemlju.

Foto: pixabay

6. Razmislite o njezi travnjaka

Većini trava bit će potrebna velika količina sunčeve svjetlosti, a bez toga mogu propasti i postati sklone bolestima. Stoga je potrebna dodatna briga kako travnjak ne bi postao rijedak zbog nedostatka sunčeve svjetlosti. Pazite da se travaredovito  prihranjuje i ne kosi prečesto.

7. Uzgajajte vlastito začinsko bilje

Iako mediteransko bilje voli sunce, postoji niz biljaka koje će uspijevati u polusjeni, poput vlasca, korijandera, peršina i rukole.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije