savjet stručnjaka

Ako imate mali balkon ili vrt ove biljke uvjerljivo su najbolji izbor

IKEA
15.04.2022.
u 13:23

Dobar su izbor i biljke penjačice koje će za rast koristiti ogradu ili zid ne zauzimajući dragocjeni prostor

Kada je riječ o uređenju malog vrta i balkona, evo trikova koje je otkrila stručnjakinja za hortikulturu Frances Tophill naglašavajući kako je u takvim malim prostorima ključno obratiti pažnju na veličinu biljaka.

- U mali vrt ili na mali balkon nikad nemojte saditi male biljke - to je ključno jer će minijaturne biljke prostor učiniti još manjim - kaže Tophill.

Također, ističe, nemojte biti u iskušenju da svoj vrt natrpate s puno malih biljaka, već stvorite optičku iluziju pomoću većih stabala.

Foto: Zara Home

- Ako posadite jedno ili čak dva stabla i stavite ih na rub vrta, tada će se stvoriti dojam da je vrt vizualno veći. Ako sadite male biljke u malom vrtu, cijelo vrijeme možete vidjeti cijele granice. Tada, jer možete vidjeti granice, znate da su tamo, pa se sve čini skučeno. Zaklonite granice drvećem ili velikim biljkama tropskog izgleda, tada ne možete vidjeti gdje su rubovi. Vrt će izgledati puno bolje - otkriva.

Foto: Arket Home

Kada je riječ o odabiru drveća u vrtnom centru, Frances predlaže stabla koja su visoka najviše 3 ili 4 metra i imaju lijep oblik. Iako drveće nije jeftino, u malom vrtu dovoljno je imati jedno ili dva kako biste postigli željeni dojam.

1/14

Pri odabiru drugih biljaka, obratite pažnju na slojevitost - birajte biljke različitih visina i boja. Slojevitost će stvoriti dojam punoće. Dobar izbor s visoke trave u kombinaciji s visokim cvjetnicama te pokoji grm koji ćete lako održavati.

Foto: Zara Home

Za male balkone također savjetuje odabir par većih biljaka, primjerice palmi ili čempresa koje će osigurati dovoljnu količinu zelenila te vas zakloniti od neželjenih pogleda. Dobar su izbor i biljke penjačice koje će za rast koristiti ogradu ili zid ne zauzimajući dragocjeni prostor. Osim biljkama, pri uređenju malih otvorenih prostora valja voditi računa i o odabiru namještaja - birajte komade koji su sklopivi, lako prenosivi i dimenzijama manji.



Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije