za sjevernu stranu

Ako imate balkon u hladu i sjeni izaberite vodeniku, cvjetat će cijelo ljeto!

vodenika
Flora magazin
06.04.2024.
u 07:00

To je biljka koja obožava vlažna tla i vlagu, ali pripazite sa polijevanjem korijena

Vodenika je ljetnica koja se svojim žarkim bojama i bujnom cvatnjom predivno ističe na sjenovitim mjestima. To je biljka koja obožava vlažna tla i vlagu, ali pripazite sa polijevanjem korijena.

Foto: Flora magazin

Naraste visine 15- 30 cm a sadi u razmacima od 20-30 cm, i radi snažnijeg efekta sadi se više biljaka zajedno i raznih boja.

Cvjetovi dolaze u bijeloj, narančastoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj boji s jednostavnim ili duplim cvijetom, te postoje dvobojne vrste cvijeta.

Foto: pixabay

Rod zastupljen s više od šestotinjak vrsta iz raznih tropskih krajeva svijeta. Većina vrsta su ili jednogodišnje biljke ili kratkoživuće trajnice. Imaju obično svijetlo do tamnozelene listove jajolika oblika koji su sitno nazubljeni. Najpoznatija je vrsta u uzgoju Impatiens walleriana s mnogobrojnim sortama koje se razlikuju bojom cvjetova i listova. Impatiens balsamina vrsta je koja potječe iz Azije (Indija, Malajski poluotok, Kina). Sadnja na predviđeno mjesto krajem svibnja ili početkom lipnja kada prestaje opasnost od mraza.

vodenika
1/10

Primjena: biljke pogodne za balkone, prozore na sjevernoj i istočnoj strani; neke se sorte mogu saditi i na sjenovite ili osunčane položaje u skupine gdje čine tepihe ispod grmova ili stabala ili u posudama (kao Impatiens walleriana).

Napomena: nekada pretežito uzgajane kao sobne biljke, vodenike se danas često uzgajaju za prozorske sandučiće, posude, gredice i terase. Ovim biljkama treba pružiti zaštitu od jakih vjetrova.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije