Kako spasiti biljku

Adamu smeta propuh, ali i previše vode

Adamu smeta propuh, ali i previše vode
Foto: Dom i vrt
1/3
22.05.2013.
u 09:00

Ne pomognu li navedene preporuke, dođite u Kaliju.

Otkrivajući nam kako ima problema s uzgojem i njegom adama, obratila nam se čitateljica Marija Tomičić iz Karlovca.

– Adam mi raste i istovremeno se suši, nikako na zelenu granu s njim. Prošle zime pustio je tri lista, a dva se suše. Počinje s pjegama, a na kraju list odumre. Ne znam u čemu griješim pa molim za savjet nekog od vaših stručnjaka – piše naša čitateljica. Dodaje kako posuda s biljkom stoji na stubištu kuće, na mjestu na kojem ima dovoljno svjetla.

– Temperatura stubišta je oko 15 Celzijevih stupnjeva, zalijevam ga jednom tjedno i povremeno prihranjujem – objašnjava naša čitateljica te dodaje kako joj je žao što njezin adam propada i htjela bi mu pomoći.

Savjet smo potražili u Vrtnom centru Kalia, a odgovara Željka Turk-Jančiković, dipl. ing agronomije.

– Simptomi na biljci koje ste naveli mogu imati više uzroka:

1. Biljka se previše zalijeva i došlo je do truljenja korijena pa samim time odmah propadaju novo izrasli izboji. Naveli ste da je temperatura oko 15 stupnjeva, a pretpostaviti je da se supstrat ne isušuje toliko brzo pa prorijedite učestalost zalijevanja.

2. Biljka je izložena pretjeranom strujanju hladnog zraka. Premjestite je, odnosno udaljite od vrata ili prozora.

3. Biljku su napali nametnici – obavite tretiranje insekticidom (npr. Plantela prima prirodni insekticid) ili je istuširajte mlazom srednje jačine.

4. Potrebno je presađivanje u novi supstrat.

5. Voda kojom se zalijeva sadrži veliku količinu klora. Upotrijebite isključivo odstajalu vodu ili kišnicu.

Ako vidite da je nešto od navedenog mogući uzrok propadanja vaše biljke, postupite prema navedenim preporukama. Ako ni tada ne bude poboljšanje, savjetujemo da donesete uzorak u naš vrtni centar – objašnjava Ž. Turk-Jančiković.

NE PROPUSTITE: I vi možete ovo imati! Otkrivamo kako do svježih domaćih začina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije