LJEKOVITA BILJKA

A zašto ne biste zasadili metvicu? Lako ju je uzgojiti, a odličan je začin i lijek!

Shutterstock
26.05.2020.
u 12:33

Osvježavajućeg i stimulirajućeg mirisa, metvica je biljka za koju rijetko tko može reći da ju ne voli

Metvica (ili menta, nana) pripada porodici Lamicaea, koja pak uključuje više od 250 vrsta metvice, a najpoznatije su klasasta (spearmint – omiljen sastojak žvakaćih guma) i paprena metvica (pepermint). Bogata je flavonidima i željezom, a za njenu ljekovitost odgovoran je mentol, koji je ujedno zaslužan za njen miris i aromu.

1/18

Djelovanje mentola je i anestetičko, što znači da djeluje na sluznicu želuca i smanjuje osjećaj mučnine. Upravo zato se čaj od metvice preporučuje trudnicama kako bi se oduprijele jutarnjim mučninama (ali ne više od jedne do dvije šalice dnevno zbog opasnosti od pobačaja). Metvica je laka za uzgoj, uspjeva gotovo svugdje, bitno joj je samo da ima dovoljno sunca pa su sunčani položaji idealni za ovu biljku. Jedino na što trebate paziti jest da ju fizički, barijerom, ograničite u rastu jer se voli agresivno širiti i preuzeti prostor drugih biljaka!

Foto: screenshot/facebook

Osim što je popularan kod trudnica, čaj od listova metvice koristi se i kod problema s probavom, kao što su grčevi, žgaravica, zatvor ili želučana nervoza. Često se preporuča i ženama koje muče menstrualni problemi, no valja b iti oprezan s brojem šalica jer previše čaja od mente može dovesti do proljeva, grčeva u želucu, bolova u mišićima ili osipa.

Ako pokušavate liniju dovesti u red i ubrati metabolizam, metvica vam može biti pravi saveznik, s obzirom na to da ima diuretičko djelovanje. Probajte napraviti ovaj osvježavajući napitak za mršavljenje s metvicom, đumbirom i krastavcem. Listovi metvice imaju protubakterijsko i protuupalno djelovanje te se smatra učinkovitim protiv propadanja zuba i u borbi protiv zadaha. Navdno su ju i stari Rimljani koristili kako bi izbijelili svoje zube.

Metvica suzbija upale, pomaže kod astme, probavnih tegoba, ublažava stres, jača imunitet, čisti dišne puteve i ubrzava metabolizam. Osim što ju možete koristiti za pravljenje čaja, mentu uključite i u svoj jelovnik - sjajno se slaže s jogurtom i voćem, poput ananasa, dinje, limuna, lubenice. Posipajte ju po sladoledu i ubacite u ledeni čaj! Možete ju i sljubiti s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška, mrkve i mladog krumpira.

Foto: screenshot/facebook

Iako najčešće pijemo čaj od mente, možete i sami napraviti sirup, koji je također zdrav i osvježavajući napitak, a djeluje smirujuće na probavni sustav.

Sastojci:

  • pola kilograma svježe metvice (cijele grančice)
  • 30-50 grama limunske kiseline (ovisno o okusu)
  • tri kilograma šećera (zamijenite ga zdravijom varijantom, poput meda, rižinog slada i sl.)
  • četiri litre vode

Vodu stavite kuhati sa šećerom. Kad zavrije, kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Ugasite vatru, dodajte limunsku kiselinu i pustite neka se ohladi. Kad je sirup mlak, ali ne sasvim hladan, dodajte cijele grančice metvice, promiješajte i polopite neka odstoji 24 sata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije