cvjetna rapsodija

5 najčešćih grešaka koje radimo s balkonskim cvijećem i kako ih izbjeći!

mali balkoni
Thinkstock
09.06.2021.
u 10:13

Neke cvjetnice vole sunce, druge preferiraju polusjenovita mjesta, a treće će najbolje uspjevati u hladu. Većini cvjetnica odgovarat će balkoni i vrtovi koji su orijentirani na zapad ili istok, dok će sjeverni položaj dobar biti samo za birane biljke

U ljetnim mjesecima oduševljavaju prizori na raskošne, cvijećem ukrašene, balkone i vrtove. No, s dolaskom prvih vrućina naše cvjetnice često posustaju. Brojni su razlozi za to, a ovo je 5 najčešćih. Dobra je vijest da ih je lako izbjeći, evo što vam je činiti:

Foto: Shutterstock

1. Pravi odabir pozicije

Prvo pravilo, i najčeća greška, odnosi se na odabir pozicije. Neke cvjetnice vole sunce, druge preferiraju polusjenovita mjesta, a treće će najbolje uspjevati u hladu. Većini cvjetnica odgovarat će balkoni i vrtovi koji su orijentirani na zapad ili istok, dok će sjeverni položaj dobar biti samo za birane biljke.

Foto: screenshot/facebook

2. Čistoća je jako važna

Druga greška koju radimo brinući u cvjetnica odnosi se na nedostatak čišćenja. Redovito uklanjajte uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

Foto: pixabay

3. Prava količina vode

Treća greška odnosi se na zalijevanje. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta. Neke cvjetnice ljeti je potrebno zalijevati i dva puta na dan, drugima će, primjerice petunijama, prevelika količina vode onemogućiti cvjetanje. Ključno je osluškivati biljku i njezine potrebe, provjeravati vlažnost zemlje i osigurati dobru drenažu.

Foto: pixabay

4. Dobri i loši susjedi

Jako je važno i znati koje biljke imaju slične potrebe kako bi dobro rasle na balkonu ili vrtu. Svakako valja posvetiti pažnju i vremenu cvatnje, ako želite imati balkon u cvatu sve do jeseni ključno je imati biljke čija se cvatnja izmjenjuje. Pazite i na odnose među biljkama - metvicu uvijek sadite u zasebnu teglicu jer se agresivno širi, a za obranu od štetnika dodajte  - kadificu!

5. Okršaj sa štetnicima

Zanamarivanje bolesnih biljka još je jedna česta greška. Napadnu li vaše biljke štetnici, primjerice lisne uši, nemojte zanemarivati problem jer neće nestati, samo će se proširiti i na druge biljke. Petunije su cvjetnice koje više od ostalih privlače ove nametnike stoga ih adekvatno zaštitite na vrijeme.

mali balkoni
1/11

Uz korekciju ovih pet ključnih stavki uživat ćete u cvjetnom i mirisnom balkonu sve do kasne jeseni i pojave prvih mrazova.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije