zelena zona

5 biljaka koje učinkovito čiste zrak, a jako ih je lako održavati

sobno bilje
Thinkstock
22.01.2021.
u 10:15

Najviše koristi imat ćete ako u sobi držite nekoliko različitih biljaka, jer se one međusobno razlikuju po svojoj učinkovitosti ovisno o uzroku onečišćenja

Zima je i inače, nevezano uz pandemiju, vrijeme kad puno više boravimo u zatvorenim prostorima, a kad zbog hladnoće mnogi provjetravanju manje nego što bi trebali. Ne brinite, ne trebate trošiti na kupnju skupih aparata, zrak možete pročistiti na prirodan način, uz pomoć biljaka. Još 1998. NASA je provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka. Iako djeluju sporije, one su prirodnije, jeftinije i učinkovitije od umjetnih pročišćivača zraka. Osim toga, kućne biljke mogu vam popraviti raspoloženje, poboljšati vašu koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Foto: arhiva

Prema istom istraživanju, dvije ili tri biljke na svakih 30 metara kvadratnih mogu vas spasiti od glavobolja, suhe kože, crvenih očiju i drugih simptoma koje onečišćenje može uzrokovati. Najviše koristi imat ćete ako u sobi držite nekoliko različitih biljaka, jer se one međusobno razlikuju po svojoj učinkovitosti ovisno o uzroku onečišćenja.

Ako imate kućne ljubimce kao što su mačke ili psi, dobro se informirajte jer neke biljke su otrovne. Donosimo vam listu biljaka koje uspješno čiste zrak, a najbolje od svega - ne zahtjevaju puno brige.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljani rastu brzo i izgledaju sjajno u visećim košarama, posebno u radnom prostoru. Ponekad imaju i lijepe bijele cvjetove.  Potrebno ih je zalijevati tek dva do tri puta tjedno. Nisu otrovni za ljubimce ili djecu, a eliminiraju formaldehid i ksilen.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zmajevac

Ova velika skupina biljaka dolazi u svim oblicima, veličinama i bojama. Za rast im je potrebno vlažno, ali ne potopljeno tlo, jer ih previše vode ubija. Od ovih biljaka vaši kućni ljubimci mogu povraćati ili imati proširene zjenice. Ona eliminira formaldehid, ksilen, toluen, benzen i trikloretilen.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac ili đavolji bršljan spada u neuništive biljake .Smatra jednim od najučinkovitijih pročišćivača zraka.  Zaliti ga treba samo kad je tlo suho. Eliminira formaldehid, ksilen, toluen, benzen i ugljikov monoksid.

Foto: pixabay

Areka palma

Ova mala biljka s Madagaskara lakše raste na otvorenom, ali ako imate prostor s puno filtrirane svjetlosti, bit će lijep dodatak prostoru. Ova biljka treba puno vode tijekom rasta, ali manje u zimskim mjesecima. Nije toksična, a uklanja benzen, ugljični monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Krizantema

Visoko rangirani čistač zraka. Osim što eliminira uobičajene toksine, uklanja i amonijak. Zrak zapravo čiste cvjetovi krizanteme, a biljka cvjeta samo oko šest tjedana. Ako ne želite čekati, možete je redovito mijenjati novom biljkom. Tlo treba održavati vlažnim, a biljku držati podalje od mačaka i pasa.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije