Kraj lošoj gradnji!

Zemlja smo zapuštenog prostora - hoće li ApolitikA to promijeniti?

Zemlja smo zapuštenog prostora - hoće li ApolitikA to promijeniti?
Foto: Pixsell
1/3
14.12.2012.
u 00:05

Hrvatska prva zemlja izvan EU koja ima usvojene arhitektonske politike

Vlada RH prihvatila je dokument Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020. Vlada je na prošlotjednoj sjednici obvezala Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja da osnuje radnu skupinu koja će pratiti provođenje Arhitektonske politike (“Apolitike”).

Arhitektonske politike RH usmjerene su u ostvarivanje triju osnovnih ciljeva. Prvi cilj je kultura građenja. Drugi cilj je kvalitetno izgrađeni prostor, što je osnova za dobar život svakog pojedinca. Treći je cilj arhitektonskih politika dobiti kvalitetnu arhitekturu, što će biti poticaj nacionalnog razvoja i napretka.

– Ponosimo se! To je prvi put da Vlada usvaja dokument koji nije u rangu propisa ili zakona, po principu “dobrih europskih praksa”, kako je to činjeno i u drugim europskim zemljama. Ujedno smo i prva zemlja izvan EU koja ima usvojene arhitektonske politike!

Budući da su dokument radili predstavnici struka u graditeljstvu, akademske zajednice i državnih institucija, provedena javna rasprava i dobivena očitovanja dionika - svih ministarstava, županijskih zavoda za prostorno uređenje, gradova, udruga - smatramo da je postignut konsenzus na najširoj mogućoj platformi. Vlada je time uvažila i formalizirala “volju naroda” za kvalitetnim životom u okruženju koje čuva i unapređuje naš prostorni identitet – komentirala je Helena Knifić Schaps, voditeljica radne skupine koja je izradila dokument Arhitektonske politike RH 2013.-2020. Sada arhitekti, urbanisti, graditelji... očekuju da svi potpisnici počnu pripremati i provoditi aktivnosti iz svoga djelokruga, kako bi pospješili transparentnost odlučivanja za očekivani investicijski uzlet.

– Skloni smo misliti da je svaki novi okvir dodatno restriktivan. Ovaj to zasigurno jest, ali u dijelu nekulturnog odnosa prema prostoru, nekvalitetnih zahvata i loše gradnje – kazala je Helena Knifić Schaps.

Hrvatska je zemlja zapuštenog prostora. Ovo su mjere o osnovnoj prostornoj higijeni, bilo da se radi o pločnicima, fasadama, dvorištima...

Apolitika je i bukvar i bonton. Bukvar - jer prvi put na jednome mjestu razumljivo daje odnos prema prostoru. Bonton – jer sadrži i sustav uputa za odgovorno ponašanje prema prostoru kao javnom dobru.

NE PROPUSTITE: Ako niste upisani u gruntovnicu 
nećete moći raspolagati imovinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije