ponuda i potražnja

Zbog visoke cijene starijih stanova u Zagrebu, kupci sve češće biraju novogradnju

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
GettyImages
12.04.2022.
u 11:16

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu starosti do 7 godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura

Trend rasta potražnje za novogradnjom, posebice u Zagrebu, u posljednje je dvije godine izuzetno izražen. Velik dio novih stanova prodan je i prije no što je objekt izgrađen, unatoč cijeni koja neprestano raste, a da se ovakav interes može očekivati i u narednim mjesecima, potvrđuje i naša klijentica te stalna oglašivačica Maja Tomašković Žuti iz građevinske tvrtke Mešić Com.

Foto: Instagram

- Sve više ljudi odlučuje se za novogradnju. U ovo vrijeme od potresa do danas možemo reći i da su sadašnji vlasnici stanova također u potrazi za novogradnjom, što uvelike premašuje potražnju od ponude ako govorimo o kvalitetnim stanovima – objasnila je Tomašković Žuti i dodala da nije rijetkost da objekt prodaju i prije dovršetka izgradnje. - Oni koji su u već duže vremena u potrazi za kvalitetnom novogradnjom zabilježe se prije samog početka – pojašnjava naša klijentica.

Foto: opereta

Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim same sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cijenama starogradnje, kao i rastu cijena građevinskog materijala potrebnog za adaptaciju. S njom se slaže i mr.sc. Leon Tomislav-Gregurić iz građevinske tvrtke GWT, koja sve i jedan stan trenutno proda prije izgradnje.

Foto: pixabay

I dok se novogradnja „razgrabi odmah“, od ostalih stanova na tržištu tek 23 posto njih u Zagrebu novije su gradnje, odnosno do 7 godina starosti, a za takve stanove interes pokazuje 14 posto kupaca. Prosječna tražena cijena kvadrata stana do 7 godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
1/25

Istovremeno, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu izgrađenog u osamdesetima i početkom devedesetih je 2185 eura, a onih izgrađenih krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih 2322 eura. Zbog niže cijene kvadrata, upravo ovakve stanove traži čak 45 posto kupaca koji se nisu odlučili za novogradnju.

Općenito, potražnja za stanovima u Zagrebu u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na čitavu prethodnu, rasla je za 30 posto, a za kućama 25 posto. Utjecalo je to i na korekciju cijena na više. Tako su tražene cijene stanova u prva tri mjeseca ove godine bile čak 5 posto veće od onih u zadnja tri mjeseca prošle godine.

 

Najviše stanova u ponudi novije gradnje su trosobni, kojih je čak 50 posto u ukupnom broju oglasa stanova do 7 godina starosti, a koje ujedno kupci i najviše traže. U ponudi zatim najviše slijede dvosobni stanovi, kojih je oko 25 posto, no na drugom mjestu interesa kupaca novijih stanova su ipak četverosobni, kakvih je u ponudi manje.

 

Foto: Dom i vrt

Kad je riječ o kućama novije gradnje u Zagrebu i okolici, u ponudi ih je najviše s četiri sobe, oko 40 posto, a slijede ih kuće s 5 soba, kakvih je 24 posto u ukupnoj ponudi novijih kuća na prodaju. Prosječna tražena cijena za kvadrat takve kuće trenutno iznosi 1824 eura. Ovakve kuće potražuje tek 7 posto kupaca, dok ih je čak 24 posto zainteresirano za kuće od 20 do 40 godina starosti, čija prosječna tražena cijena po kvadratu iznosi 1444 eura.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
1/10

Iako tek svaki sedmi kupac stana u Zagrebu koji ne kupuje direktno od investitora traži noviju gradnju, kad potražnju za novijim stanovima usporedimo s ostalim dijelovima Hrvatske, u glavnom je gradu ipak najveća. Prosječna cijena novijeg kvadrata stana na razini cijele Hrvatske iznosi 2600 eura, a takvi stanovi prosječno imaju 85 kvadrata.

Da su se u prvom kvartalu ove godine, vjerojatno i zbog utjecaja APN-ovog natječaja za subvenciju u kupovini prve nekretnine, tražile najviše nekretnine koje su stambeno rješenje ukazuje podatak da su upravo stanovi u Zagrebu daleko najtraženiji tip nekretnine za kupnju. Dok se u ostalim županijama stanovi značajno manje traže, potražnja za kućama ne pokazuje toliku razliku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije