Siguran dom

Ugradnjom pametnih sustava vaš dom bit će sigurniji, a računi za energente - niži!

06.02.2018.
u 10:31

Tehnologija je otišla toliko daleko da je moguće nadzirati i higijenske uvjete unutar svoja četiri zida

Danas su tehnološka rješenja tu da nam olakšaju svakodnevni život kako u prometu i poslovnoj komunikaciji tako i u domu. Danas su gotovo pa standard uređaji kojima je moguće upravljati putem aplikacija, pametni sustavi koji štede energiju i omogućuju nam nadzor i sigurnost doma, ali su i pomoć pri obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova, perilice rublja koje uključujemo putem mobitela, sustavi grijanja i hlađenja te rasvjeta koji reagiraju na vlasnikov glas...

 

Sve je to realnost koja danas nije ni skupa ni nedostižna. No sustavi za sigurnost doma i unapređenje života otišli su korak dalje.
Kompanija Awair priskače u pomoć s pametnim uređajem za kontrolu higijenske ispravnosti zraka, koji funkcionira tako što kontinuirano mjeri pet osnovnih parametara kvalitete zraka: temperaturu, vlažnost, koncentraciju ugljikova dioksida i toksičnih organskih komponenti te količinu čestica prašine.

Očitane vrijednosti uređaj šalje pametnom telefonu koji nudi grafičku analizu skeniranog prostora i nudi konkretne preporuke za poboljšanje kvalitete zraka, ovisno o željama korisnika (alergije, spavanje, produktivnost). Druga komponenta koja itekako utječe na kvalitetu života u nekom prostoru jest razina buke.

Foto: screenshot/facebook

Američka kompanija Snowsound nudi paletu proizvoda s dizajnersko-tehnološkim rješenjima za akustičnu detoksikaciju zatvorenog prostora tako što selektivno apsorbira zvučne valove određenih frekvencija i umanjuje nepoželjnu reverberaciju. Ovi paneli kombinacija su vrhunskog dizajna, kompleksne tehnologije i kvalitetnih materijala koji se lako mogu uklopiti u svaki prostor.

Želeći olakšati pranje rublja, na tržištu se kao odgovor na sve češće zahtjeve korisnika pojavila perilica rublja Dolfi koja stane u džep. Zapravo, radi se o ultrazvučnoj sondi koja se potapa u posudu s prljavim rubljem i koja, emitirajući zvučne valove visokih frekvencija uklanja nečistoću s tekstilnih vlakana bez ili uz minimalne količine deterdženta.

Osim što štedi vrijeme, energiju i višestruko smanjuje zagađenje životne sredine, Dolfi nježno tretira odjeću i ne dovodi do habanja. Još jedna novost vezana uz unapređenje života prije svega u urbanim sredinama odnosi se na upravljanje samim prostorom.

Tvrtka Ori nudi sisteme arhitekturalne robotike koji korisniku omogućavaju da prilagodi prostor u kojem živi i radi svojim potrebama. Modularni namještaj s više funkcija futurističkog izgleda tako postaje realnost.

Odličan je primjer takvog sustava sofa koja se pritiskom na jedan gumb pretvara u krevet, a usto u sebi ima punjače za laptop, mobitel, utičnicu za svjetlo... Kad smo kod svjetla, nemoguće je ne spomenuti novitet koji oduševljava – lampu Plumen 003.

Riječ je o hibridnoj lampi koja kombinira sve prednosti dosad poznate rasvjete što rezultira idealnim osvjetljenjem u svakom zatvorenom prostoru. Ova energetski efikasna LED lampa traje dulje od 10 tisuća sati.

Ako su vam pak ovi posljednji krikovi moderne tehnologije ipak nedostižni, pokušajte uz pomoć aplikacija za pametni telefon upravljati barem sustavima grijanja i hlađenja – isplatit će vam se dugoročno. Prvo, uvijek ćete biti zadovoljni temperaturom u svom prostoru, a drugo – računi za energente bit će manji. Menadžerskim rječnikom rečeno – win-win situacija.

Odlična strana moderne tehnologije koju je lako primijeniti u domu jesu i upravljanje roletama, videonadzor doma, detektori pokreta. Sve su to prilično jednostavni (i povoljni) sustavi koji će vam olakšati svakodnevicu te omogućiti nadzor doma dok vas nema, što je odlično, posebice odlazite li na put. Najbolje od svega je to da se većinom tih sustava može upravljati vrlo jednostavno, putem pametnog telefona s bilo koje lokacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije