tržište nekretnina

U Zagrebu pao interes za kućama, a sve su traženije u Gorskom kotaru i Lici

Stanar ili podstanar
05.03.2021.
u 11:40

Prosječna cijena najma stana u Zagrebu je 539 eura, u ponudi je najviše stanova od 40 do 70 kvadratnih metara, a jedini stanovi za najam koji bilježe rast cijene na godišnjoj razini su oni od 20 kvadratnih metara, koji su poskupjeli za 3,2 posto i iznajmljuju se za prosječnih 261 eura mjesečno

Iako nema značajnih promjena u kretanjima traženih cijena nekretnina u posljednjih godinu dana u Gradu Zagrebu, trendovi potražnje ipak ukazuju na promjene u interesu kupaca, na koje je vjerojatno utjecao niz potresa koji je zadesio središnju Hrvatsku.

Foto: Shutterstock

Dok je prošlogodišnja promjena pokazivala da kupci sve više daju prednost kućama u Zagrebu u odnosu na stanove, u posljednjih je 12 mjeseci interes za kupnju kuća pao čak 10 posto, dok je za stanovima narastao 5,6 posto, a prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači premašuje 2150 eura.

Stanar ili podstanar
1/5

Među gradovima u kojima tražene cijene stanova i dalje rastu su i Osijek, Zadar i Pula, a Rijeka već drugi mjesec za redom bilježi najviši rast traženih cijena od 6,4 posto. Iako ih je u proteklom periodu pratio i Split, najveći grad u Dalmaciji sad stagnira.

Na razini čitave Hrvatske slika je nešto drugačija. Na godišnjoj razini interes za kupnjom i kuća i stanova rastao je manje od 1 posto, ali neke su regije kupcima postale puno zanimljivije.

Kuće se sve više traže u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je zabilježen rast interesa na godišnjoj razini od čak 26,75 posto, u Istri u kojoj za ovakvim tipom nekretnine unazad godinu dana traga gotovo 25 posto kupaca više, ali i u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je zabilježeno 22,4 posto više pregleda oglasa kuća u odnosu na prošlu godinu.

Za kvadrat kuće u sada popularnoj Primorsko-goranskoj županiji prosječno se traži 1595 eura, u Istarskoj je taj iznos nešto viši, odnosno 1799 eura, a najpovoljnije će proći kupci u Ličko-senjskoj županiji gdje je prosječna tražena cijena kvadrata kuće 1160 eura.

Potencijalni kupci sve češće pretražuju i kuće u Zadarskoj županiji, ali i u Međimurju, gdje ih je unazad godinu dana 11 posto više sklonije kupiti kuću.

Najam u Zagrebu u godinu dana pojeftinio za 9 posto, a manja je i potražnja. Stanovi za najam u Zagrebu već su godinama „najtraženija roba“, a u periodima veće potražnje oni povoljniji iznajme se u roku od pola sata. No, čini se da se i u ovom dijelu trgovanja nekretninama slika mijenja pa je tako zabilježen pad cijena najma na godišnjoj razini od čak 9 posto.

Prosječna cijena najma stana u Zagrebu je 539 eura, u ponudi je najviše stanova od 40 do 70 kvadratnih metara, a jedini stanovi za najam koji bilježe rast cijene na godišnjoj razini su oni od 20 kvadratnih metara, koji su poskupjeli za 3,2 posto i iznajmljuju se za prosječnih 261 eura mjesečno.

Stanar ili podstanar
1/8

Očekivano, cijene najma najviše su pale u centru grada i to za 11 posto, no i dalje iznose više od 700 eura mjesečno u prosjeku. Pad bilježi i potražnja za stanovima za najam u Zagrebu koja je u prva dva mjeseca ove godine niža za nešto više od 6 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije