Tržište nekretnina

U većim gradovima iznajmljuje 
se više od 15 tisuća stanova i kuća

zgrada
Dalibor Urukalović/PIXSEL
10.09.2017.
u 07:29

Cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porasle su gotovo četiri posto, dok cijene kuća imaju malo usporeniji rast

U sjeni utrke za kupnju stana uz državne subvencije putem APN-a te uoči početka nove akademske godine, kada se u većim gradovima očekuje priljev studenata koji tragaju za stanom, ispitali smo kakve su cijene na tržištu nekretnina.

Foto: pixabay

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 165 tisuća aktivnih oglasa u kolovozu 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od više os dva posto na godišnjoj razini, dok se prema mjesecu prije bilježe 0,18 posto niže cijene. Cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porasle su gotovo četiri posto, dok cijene kuća imaju malo usporeniji rast, više su za 2,6 posto u odnosu na lanjski kolovoz. Da se tržište oporavlja već neko vrijeme, govori i to da je posjećenost kategorije Nekretnine na Njuškalu u samo godinu dana porasla više od 10 posto, a u odnosu na isti mjesec 2015. godine posjećenost je porasla čak 37 posto. Posjećenost ove kategorije u kolovozu je bila čak 14 posto viša u odnosu na srpanj. Istovremeno, u kolovozu je na Njuškalu zabilježeno gotovo 11 tisuća novih oglasa nekretnina.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U kolovozu su korisnici najviše pregledavali kuće na prodaju u Zagrebu, Crikvenici i Osijeku, dok su najpregledavaniji stanovi bili u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Kada pak govorimo o rekorderima, listu predvodi Dubrovnik, dok je na začelju Koprivnica.

Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku iznosi 3097 eura i viša je 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Kvadrat kuće u Dubrovniku u prosjeku iznosi 4550 eura i viša je devet posto u odnosu na prošlu godinu.

U gradu Koprivnici kvadrat stana nešto je niži od 1000 eura, dok kvadrat kuće s dvorištem iznosi oko 600 eura po kvadratu. Prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem u Zagrebu iznosi 1260 eura i 1,6 posto je viša u odnosu na prošlu godinu, no i dalje je niža oko 19 posto u odnosu na 2011. godinu. Ako pogledamo kretanje cijena kvadrata stanova u Zagrebu na razini kvartova, zapazit ćemo da je u centru cijena kvadrata 10 posto viša u odnosu na lanjski kolovoz i iznosi 2205 eura. Skorašnji početak akademske godine znatno je utjecao na cijene najma stanova u Zagrebu, a rast cijena pokazuju i ostali gradovi s većim brojem fakulteta, a to su Rijeka, Split, Zadar, Osijek i Varaždin.

Trenutačno se na Njuškalu nudi više od 15.000 stanova za najam, a najviše se nude stanovi veličine između 40 i 70 kvadrata. Ako pogledamo ponudu po gradovima, vidimo da se veliki stanovi (više od 100 kvadrata) najviše nude u Zagrebu, a ponuda stanova do 40 kvadrata je najveća u Rijeci.

Od promatranih većih sveučilišnih gradova u prosjeku su najskuplji najmovi u Zagrebu, i to u četvrtima Gornji grad – Medveščak i Donji grad.

U Zagrebu su najpovoljniji stanovi za najam u Dubravi. Gledano prema tipu stana, u ovim je gradovima najam stana od, recimo, 40 kvadrata u zgradi čak 21 posto skuplji u odnosu na stan iste veličine u kući. U Zagrebu je ta razlika mnogo viša, i iznosi 39 posto. Zanimljiv je podatak da je najam stana u Zagrebu od 60 kvadrata čak 38 posto skuplji od najma onog od 40 kvadrata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije