DOMAĆE NEKRETNINE

U rujnu konačno zaustavljen pad 
cijena stanova i kuća

Ovo je 10 stvari koje morate znati prije nego što kupite nekretninu
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/8
10.10.2016.
u 10:06

Najskuplji zagrebački kvart je Tuškanac, a najjeftiniji Brezovica s 895 eura po kvadratu

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 169.000 aktivnih oglasa u rujnu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast od 0,3 posto u usporedbi s rujnom 2015. Ono što obilježava rujan jest zaustavljanje trenda pada cijena kvadrata kuće na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Utjecaj na taj trend imaju županije na moru, u priobalju te Varaždinska županija.

U rujnu, na manji rast prosječnih cijena kvadrata stanova utjecali su Grad Zagreb te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Naime, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje manji oporavak nego prošlih mjeseci.

Foto: Domosfera

Rijeka i Osijek u padu

Rijeka i Osijek bilježe pad cijena stanova, dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec.

Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj. Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama u priobalju tijekom rujna niže nego u ljetnim mjesecima iako i dalje rastu na godišnjoj razini.

Kontinentalne županije, koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito.

Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće, što u cijenu uključuje i okućnicu, iznosi 374 eura. U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1214 eura u rujnu, što je pad od 4 posto u odnosu na lanjski rujan.

U rujnu je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3191 euro. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1616 eura, što je rast od 1 posto na godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u rujnu bio je na Tuškancu, gdje je iznosio 2832 eura.

Foto: pixabay

Više od 5,3 milijuna pregleda

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 895 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji grad – Medveščak s prosječnom cijenom od 2079 eura po kvadratu za stan te 2207 eura za kuću.

U rujnu 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura. Od većih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuju Bjelovar s padom od 9 posto na godišnjoj razini te Vukovar s padom od 4 posto.

U rujnu, stanovi u prodaji pokazuju najveći interes pretraživanja od svih kategorija nekretnina s više od 5,3 milijuna detaljnih prikaza oglasa potencijalnih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Slijede kuće u prodaji te sezonski rast pretraživanja stanova za iznajmljivanje. Samo u rujnu zabilježeno je više od 4,2 milijuna pretraživanja stanova za iznajmljivanje.

Foto: pixabay

Što se tiče prodaje stanova, najveći udio pretraživanja odnosi se na stanove u Zagrebu, slijede ga Split, Rijeka te Osijek, Zadar, Pula, Crikvenica i Varaždin. Iako je ljeto prošlo, stanovi i apartmani na moru pokazuju rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadnoeuropskih zemalja.

Što se tiče zemljišta na prodaju, najveći interes potencijalnih kupaca u rujnu je izražen u županijama na moru, a posebno je istaknuta Zadarska županija s 15% od ukupnog pretraživanja zemljišta na moru.

>>Suteren i ne mora biti tako loš izbor pri odabiru nekretnine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije