Tržište nekretnina u 2015.

Ipak se kreće: zadnje tromjesečje prošle godine najuspješnije

nekretnine
Foto: Thinkstock
05.01.2016.
u 10:30

Iako podaci nisu zaključeni, u 2015. godini najbolji rezultati na tržištu nekretnina postignuti su u posljednjem tromjesečju. Počelo je pesimistično, no interes i prodaja tijekom 2015. su porasli

Tržište nekretnina u 2015. godini u Hrvatskoj karakterizira stabiliziranje cijena, što je posljedično donijelo relativni oporavak i malo optimizma u poslu. Opatija, Hvar i Dubrovnik profilirali su se kao gradovi s najskupljom traženom cijenom po četvornom metru, Zagreb i Split i dalje ostaju gradovi u kojima se najviše traže stanovi, istok zemlje bilježi stagnaciju...

Cijena kuća u stalnom je padu, primjerice, u Zagrebu zabilježen je pad tražene cijene za tu vrstu nekretnina ove godine čak za 6 posto. Prvo tromjesečje 2015. godine nije nudilo nadu u neke promjene. Uz to, počele su vrijediti i neke Vladine uredbe, poput, primjerice, obvezne izrade energetskog certifikata za svaku nekretninu koja se oglašava i prodaje, PDV na zemljište.

Foto: pixabay

Početak godine opterećivala je i stalna najava poreza na nekretnine. Još početkom godine Global Property Guide, analizirajući kretanja na tržištu nekretnina, Hrvatsku je nazvao “nesretnom”, ističući da je samo 2013. cijena nekretnina pala 4,9 posto u odnosu na godinu prije. Od “nesretne” Hrvatske, već početkom proljeća isti portal donio je i sasvim novu procjenu, ističući da se, unatoč teškoj borbi gospodarstva da stane na noge, tržište nekretnina ipak počelo oporavljati. Mjesečne analize statističkih podataka o kretanju traženih cijena nekretnina portala Njuškalo pokazivale su minimalne korekcije cijena u usporebi s 2014. godinom.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Treće tromjesečje godine pokazalo je više nekretninskih transakcija, koje su, prema iskustvima posrednika u prodaji nekretnina, vrhunac doživjele zadnjih mjeseci u godini, no konačni podaci bit će objavljeni početkom siječnja.

– Naše iskustvo pokazuje da je zadnje tromjesečje najbolje tijekom cijele godine. Realizirano je više transakcija, neke od njih su rezultat višemjesečnog zajedničkog rada posrednika, kupaca i prodavatelja. Na njih je utjecalo niz faktora, a sasvim sigurno jedan od konkretnijih su i mali pomaci u cjelokupnom društvu – ističe Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina. Zaključak na 24. Forumu poslovanja nekretninama, u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore, pokazao je da su cijene u odnosu na 2014. godinu pale 2-3 posto.

Pokazalo se i da je u Hrvatskoj tijekom godine prodano oko 30 tisuća stambenih jedinica te je posebno istaknuto da se isti trend nastavlja i u 2016. godini.

Foto: pixabay

A da bi pomaci bili još značajniji i da bi se nekretninski biznis još malo razmahao, očekuju se potezi nove vlade i veća (i povoljnija) mogućnost podizanja kunskih kredita.

>> Volimo kupovati, ali rijetkom osiguravamo nekretnine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije