Pristupačan smještaj

U 2013. godini otvoreno 8 novih hostela u Zagrebu

hostel
Foto: Pixsell
1/4
26.03.2014.
u 00:00

Nedavno održana anketa portala European Best Destinations Zagreb je smjestila na sam vrh najboljih europskih destinacija, tik nakon slavnog Pariza. Prestigavši britansku prijestolnicu London, sunčanu Barcelonu, prekrasni Lisabon i vječni Rim, Zagreb je pokazao da je konačno pronašao recept za privući pažnju putnika. A toga su itekako svjesni i domaći poduzetnici koji su u nedostatku smještaja za mlade ‘backpackere’ pronašli novo tržište.

– Prije 8 godina Zagreb je imao samo tri ili četiri hostela, a mi smo u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu često upozoravali da zbog nedovoljno jeftinih kreveta gubimo cijelu jednu generaciju putnika – kaže nam Dražen Gečević iz HFHS-a. No ovaj trend naglo se promijenio u protekle dvije godine – samo u 2013. otvoreno je čak osam novih hostela na području grada Zagreba!

– Veći dio njih zapravo su mali hosteli koji nude između 20 i 40 kreveta. Zanimljivo je da većina ljudi koja je otvorila hostel nema nikakvog iskustva u turizmu, već je imala nekretninu i došla do zaključka da je ovo jednostavan način zarade uz minimalno ulaganje, no to baš nije lak posao – objašnjava Gečević. Danas, ističe, Zagreb ima i više nego dovoljno hostelskih prostora (30 hostela nudi čak 1717 kreveta), no brojevi pokazuju da broj gostiju i dalje raste iz godine u godinu, a ovim pristupačnim smještajem najčešće se koriste mladi putnici između 20 i 35 godina starosti.

Foto: Instagram

Palmers Lodge Hostel

– Kad smo tek otvorili, u lipnju 2012. godine, imali smo najviše posla s razuzdanim Australcima koji su dolazili tulumariti. No u protekle dvije godine posla je sve više, a mijenja se struktura gostiju – sada su najbrojniji Južnokorejci i Britanci koji opijanje i noćne zabave zamjenjuju istraživanjem kulturnih znamenitosti – rekli su nam u Palmers Lodge Hostelu.

Foto: Instagram

Hostel Fancy

U dan i pol, koliko obično provedu u Zagrebu, posjetitelji redovito izdvajaju Muzej prekinutih veza kao omiljenu destinaciju, a ovisno o godišnjem dobu, put nastavljaju ili istočno – u Beograd, ili južno – prema Splitu i Dubrovniku u toplijim mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije