MALI POMACI

Tržište nekretnina: cijene rasle 1,3 posto u odnosu na lani

Zagreb
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.05.2015.
u 12:37

Prosječna tražena cijena četvornog metra u centru Zagreba je 1841 euro, zapadnom dijelu grada 1487, a u Novom Zagrebu 1254

U usporedbi traženih cijena četvornog metra stana u Zagrebu na mjesečnoj i godišnjoj razini uočeno da su porasle za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine te 1,3 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Podaci su to koje je objavio portal Crozilla.news. Najtraženiji su stanovi u centru grada, na Medveščaku, Vrbanima III, sjevernom dijelu Trešnjevke te u Maksimiru u zoni tramvaja.

Popularnost tih kvartova može se iščitati u želji kupaca da budu u kvartu koji i ima kvalitetnu infrastrukturu – da je prometno dobro povezan te da su blizu vrtić, škola, dom zdravlja, tržnica, opskrbni centar i ljekarna. Na uspješnu prodaju utječe i mikroklima, orijentacija, broj soba, raspored, veličina nekretnine, vrsta grijanja, stanje zgrade u kojoj se stan nalazi, katnost, terase i balkoni, a za stanove iznad 4. kata posebno je važno da zgrada ima lift.

Prosječna tražena cijena četvornog metra u centru Zagreba je 1841 euro, zapadnom dijelu grada 1487, u Novom Zagrebu 1254, dok se za stanove u istočnom dijelu grada traži 1525 eura. Stvarne prodajne cijene ovise o nizu faktora poput, primjerice, potrebe za brzom prodajom ili kupnjom te načina plaćanja. Prema analizama ekonomskih analitičara u idućim razdobljima ne treba očekivati veće cjenovne pomake, ali se svi nadaju da će ova, od svih recesijskih godina, donijeti određenu živost na tržištu nekretnina te uspješniju kupnju i prodaju. Buđenju tržišta svakako bi pridonijeli i neki povoljniji uvjeti pri podizanju bankovnih kredita, poput manjih kamata.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Uz lokaciju i infrastrkturu kupci traže zgrade s liftom i parkirališnim mjestom

Osluškujući želje potencijalnih kupaca, posrednici u kupoprodaji ističu kako je važno da stan bude kvalitetno izveden te da ima svoje parkirališno mjesto. Što se tiče kvadrature, nema posebnih pravila – prodaju se i uvijek traženi manji dvosobni do 50-ak četvornih metara, ali i veći stanovi te ekskluzivne nekretnine.

– Na tržištu danas osjetimo veći interes kupaca za razliku od prethodnih kvartala. Jedan od razloga je taj što je ponuda nekretnina, kada je riječ o novosagrađenim objektima, manja u odnosu na „zlatna vremena“ kada se dosta gradilo. U Zagrebu je danas otvoreno svega 10-ak gradilišta s novim projektima, dok je prijašnjih godina taj broj bio višestruko veći. I dalje se gradi, ali na kvalitetnijim i prodajno atraktivnijim lokacijama. Danas, osim lokacije, građevinske tvrtke veliku važnost pridaju dobrim i kvalitetnim tlocrtima. Većinom su to manje zgrade s do 15-ak stanova, a materijali i oprema kvalitetniji su i bolji nego u prijašnjim novogradnjama. Preživjeli građevinari su svjesni današnjih zahtjeva kupaca te se njima i prilagođavaju – ističe Ivo Barun iz agencije Biliškov nekretnine naglašavajući da je glavni razlog zbog kojeg se većina kupaca danas odlučuju za kupnju niska cijena nekretnina.

>>Sve traženije velike kuće za buduće domove umirovljenika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije