Istražili smo

Stanite vlazi na kraj!

vlaga
Foto: Thinkstock
1/10
18.10.2017.
u 08:59

Tamnih mrlja, plijesni, guljenja slojeva boje sa zidova kao i neugodnih mirisa teško se riješiti. Ali, nije nemoguće uz savjetovanje stručnjaka koji će preporučiti pravu metodu

Jesenski i zimski mjeseci obično pokažu probleme s vlagom čije rješavanje – ovisno o razmjeru problema i našim financijama, može biti jednostavan, ali i veći, složeniji zahvat.

Mnogi će pojavu vlage, plijesni i otpadanja površinskih slojeva zida ponajprije gledati kroz prizmu estetike i neugodnog mirisa. No to što narušava estetiku interijera, zapravo je jedan od sporednih problema koji vlaga donosi. Naime, osim svega navedenog, vlaga privlači štetočine, oštećuje drveninu te nepovoljno utječe na zdravlje. Drugi je veliki problem kako je iskorijeniti. Stručnjaci iz Prolufta preporučuju da prije svega otkrijemo uzrok nastanka vlage.

Foto: pixabay

– Uzroci mogu biti brojni – od neispravnih krovova, preko pukotina u zidovima, prodiranja vode zbog puknuća cijevi, poplava i drugih katastrofa. Također, često se vlaga javlja zbog povećane vlažnosti u prostorijama zbog nepravilnog grijanja i ventilacije te zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u loše izoliranim zgradama – kažu.

Vlaga se može pojaviti i u slučajevima kada kuća ili zgrada u kojoj živimo nije dovoljno sušena nakon izgradnje. Tu su i čimbenici koji proizlaze iz načina stanovanja – i to kao posljedica kuhanja, tuširanja, zalijevanja biljaka, sušenja rublja u interijeru jer se tako kondenzira vodena para, ali i nedovoljnog provjetravanja... U Proluftu savjetuju da se, čim se vlaga pojavi, treba odmah reagirati i konzultirati stručnjaka.

Foto: pixabay

– Način uklanjanja vlage ovisi o uzroku i odvija se ponekad u etapama, s više poduzetih mjera. Prije svega, treba očistiti plijesan i skinuti slojeve podignute boje sa zidova, zatim isušiti prostor odvlaživačem i provjetravanjem. Nakon toga uvijek se stavljaju zaštitni premazi i boje, a kod plijesni na pločicama specijalni silikon ili impregnator. Često je potrebno staviti novi krov ili obnoviti jedan dio te staviti novu hidroizolaciju – savjetuju u Proluftu.

Komentara 1

Avatar ludi kekec
ludi kekec
10:00 11.05.2016.

ajme koje smeće od teksta!!! ovo je isključivo reklamni tekst za tu firmu!!! i to jako loša reklama, jer su savjeti katastrofa. "Nanošenje impregnacijskog sredstva i termopremaza koji štite od pojave kondenzacije te reduciraju količinu vlage na zidnim površinama." -- NE POSTOJI nikakav čarobni "premaz" koji spriječava kondenzaciju - jer se ona događa zbog toplinskog mosta u zidu, a to se riješava isključivo vanjskom izolacijom zida... nikakvim unutarnjim "termopremazima" kad bi takvi premazi postojali, nitko normalna ne bi plaćao skupu vanjsku izolaciju. "7. Nabavite higrometar, mjerač vlage u stanu. Razina vlage ne bi trebala pasti ispod 30%, a optimalna vrijednost je 50%." - kakve veze ima higrometar sa spriječavanjem vlage??? on samo MJERI vlagu, ne smanjuje ju. i čemu napomena da vlaga ne bi trebala biti ispod 30%? ako netko ima vlažan zid, sigurno mu ne manjka vlage u sobi, nego je ima previše.1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije