savjeti

Sol uklanja vlagu iz doma, ali samo ako ju pravilno koristite

vlaga u domu
Thinkstock
14.11.2020.
u 07:00

Donosimo šest savjeta za uspješnu borbu s vlagom u domu. Isprobano djeluju, dajte im šansu!

S početkom sezone grijanja, osim udara na budžet, dolaze i novi problemi, a jedan od najčešćih i najtvrdokornijih svakako je vlaga. Nije svaka pojava mrlja na zidu i malo kondenzacije razlog za uzbunu. Naime, s prelaskom na grijanje i zatvaranje prozora dolazi do povišene vlažnosti i to je problem koji je lako riješiti. Međutim, počnu li se na zidovima pojavljivati žuto-smeđe mrlje, veća količina kondenzacije oko prozora, plijesan u kutevima, tada je problem ozbiljnijii treba ga što prije riješiti kako prostor ne bi postao opasan za zdravlje. Povećana količina vlage, osim spomenutih, može stvoriti još nekoliko problema, poput oštećenja tkanina, tepiha i posteljine, pojačano znojenje tijekom sna koje može izazvati nesanicu, razmnožavanje i širenje plijesni koje se teško riješiti, a može uzorkovati alergije i astmu, a vjerovali ili ne, utječe i na nesoslušnost kose.

Kako biste otklonili sve navedene probleme i obračunali se s vlagom, bitno je slijediti ove savjete:

Redovito i pravilno prozračivanje

Foto: pixabay

Vlaga se najčešće stvara na hladnijim mjestima sobe. Na primjer, u kutevima, na vanjskim zidovima i prozorskim okvirima. Pravilnim prozračivanjem možete smanjiti vlagu i ukloniti neugodne ili ustajale mirise koji kvare kvalitetu sna. Spavaću sobu trebali bi prozračiti barem dva puta na dan - ujutro i predvečer. Širom otvorite prozore na barem pet minuta.

Prepisujte od bake

Foto: pixabay

Dobar, stari recept za borbu s vlagom vrlo je jednostavan. U prostoriju u kojoj vas muči vlaga stavite posudicu ispunjeno solju. Sol, krupna ili sitna, odlično može apsorbirati vlagu u svim prostorijama, a odlična je i za uklanjanje mrlja plijesni s odjeće. Zdjelu napunite kilogramom grube soli i stavite je na mjesto koje vama najbolje odgovara. Mijenjajte svakih nekoliko dana, odnsono čim primjetite da je sol vlažna.

Investirajte u odvlaživač zraka

Foto: pixabay

Ako nemate mogućnost provjetravanja spavaće sobe, dobar odabir je i odvlaživač zraka. Zahvaljujući njegovom lijepom dizajnu i tihom radu idealan je i za spavaće sobe.  Kako ne bi došlo do pojave plijesni i gljivica, odvlaživač zraka automatski smanjuje vlagu na optimalnu razinu, a uz to troši malo energije. 

Biljke preselite

Foto: pixabay

Kućne biljke prirodni su pročišćivači zraka, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres i naravno - uljepšavaju spavaću sobu. Iako imaju mnogo prednosti one mogu biti uzrok i povećane vlage u sobi. Kada zalijevate kućne biljke, voda iz zemlje se isparava i stvara se vlažan zrak, stoga, mučite li muku s vlagom, biljke preselite u drugu prostoriju.

Sušite rublje na otvorenom

Foto: Promo fotografija

Hladno i kišno vrijeme primoravaju nas da sušimo rublje u kući, osim ako nemate sušilicu, onda ovaj savjet preskočite. No, stručnjaci savjetuju da se rublje stavi na otvoreno barem na pola sata dok ne prođe onaj prvi val isparavanja jer sušenje mokorg rublja u zatvorenom prostoru izaziva - vlagu.

Zamijenite tepih

Foto: pixabay

Malo kome će pasti na pamet, ali i tepih može zadržavati vlagu. Kako se voda kondenzira u zraku, tako kapljice vode padaju na tepih. Ovisno o tome od kojeg je materijala tepih, vlaga će se samo skupljati i skupljati. Ako do sada niste uspjeli smanjiti vlažnost zraka, razmislite o kupnji novog tepiha ili jednostavno uklonite tepih iz spavaće sobe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije