Prodaja nekretnine

Sedam savjeta za brzu i efikasnu prodaju nekretnine

nekretnina prodaja javna dražba
Thinkstock
07.03.2018.
u 09:00

Postavljanje realne cijene za kuću, stan ili zemljište bitan je korak prema kupoprodajnom ugovoru

Broj nekretnina koje se prodaju na domaćem tržištu nikad nije bio veći. I u ponudi ima uistinu svega. Ako ste među onima koji pokušavaju prodati svoju nekretninu, donosimo savjete kako to učiniti u razumnom roku i po realnoj cijeni.

Svi agenti koji se bave prodajom nekretnina reći će vam da je ono što utječe na cijenu i brzinu prodaje – lokacija. Ako je ona dobra, i kuća i stan u lošijem stanju postići će dobru cijenu, ako je pak lokacija lošija, i najbolje građena i uređena nekretnina postići će ipak niže iznose. Mnogi prodavatelji ne vode računa o prvom dojmu koji potencijalni kupac stječe ulazeći u njihovu nekretninu. Od iznimne je važnosti imati čistu i urednu nekretninu s uređenom okućnicom. Prvi dojam ono je što će kupca privući ili odbiti na nekretnini. Stoga, posebice ako živite u nekretnini koju prodajte, pokušajte održavati sve uredno, sklonite hrpe rublja koje čekaju glačanje, operite podove, sklonite suđe iz sudopera... Prije prodaje poželjno je napraviti i male kozmetičke zahvate poput bojenja zidova te skloniti glomazne komade namještaja koji zagušuju prostor čineći ga manjim. Evo sedam savjeta koji pomažu u prodaji:

Pregovarajte o cijeni
Pregovori o cijeni dio su prodaje nekretnine. Budite spremni na niže ponude i unaprijed odlučite koja je vaša zadnja cijena do koje ste spremni ići. Za brzu prodaju budite fleksibilni.

Foto: screenshot/facebook

Darovi kao mamac

Nije rijetkost da prodavatelji uz nekretninu koju prodaju uključe dodatan „sadržaj“ koji može podići vrijednost nekretnine. Ponekad je riječ o nekretnini koja se prodaje potpuno (kvalitetno) namještena, ponekad vlasnici uz kupnju stana poklanjaju televizor, kuhinju s aparatima...

Čistoća je jako bitna

Jednostavni načini da podignete cijenu svoje nekretnine su: ličenje zidova, popravak slavina, čisto i održavano dvorište i okućnica. Podovi, prozori i vrata neka uvijek budu čisti – to potencijalni kupci prvo primijete na ulasku u interijer.

Foto: pixabay

Lokacija, lokacija, lokacija!

Lokacija je ključan faktor u određivanju cijene nekretnina. Kuća ili stan u blizini odlagališta otpada, bučne prometnice ili industrijskog postrojenja mogu (negativno) utjecati na vrijednost nekretnine. Kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor neće postići istu cijenu na periferiji ili u središtu grada, odnosno na moru ili u pitomom mjestu u unutrašnjosti.

Susjedstvo utječe na cijenu

Izrazito glasni ili nepristojni susjedi mogu mnogo učiniti pri procesu prodaje nekretnine. Galama koja dopire iz susjednih stanova neće pozitivno djelovati na potencijalne kupce koji dolaze u obilazak.

Važno je biti realan

Realna cijena ključna je za brzu i uspješnu prodaju nekretnine. Dolaskom krize cijene nekretnina znatno su pale, a prodavatelji, posebice oni koji su svoje kvadrate kupovali kreditima, cijene drže na nerealnoj (previsokoj) razini.

Stanje nekretnine

U kakvom je nekretnina stanju i te kako je bitan faktor koji utječe na cijenu. Održavane i kvalitetne nekretnine prije će pronaći kupce. Bitno je da je nekretnina koja se prodaje u dobrom stanju. Prije prodaje pokušajte ukloniti sve nepravilnosti koje bi mogle utjecati na rušenje cijene.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije