Nekretnine

Tražite stan? Evo kakva su predviđanja na tržištu za 2016.

nekretnine
Foto: Thinkstock
1/4
10.12.2015.
u 11:18

U Zagrebu su pale cijene kuća za 6 posto u odnosu na lani, najviše se nude stanovi od 60 kvadrata, a stabilizirano tržište predviđa oko 30 tisuća transakcija stambenih jedinica i u idućoj godini

Prema najnovijem istraživanju portala Njuškalo o kretanju cijena na tržištu nekretnina tijekom studenog, tražene cijene pale su 1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zabilježen je i pad od 3 posto u odnosu na razdoblje prije četiri godine.

Istraživanje je pokazalo i da je najizraženiji pad u prosječnim cijenama nekretnina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok rast cijena od 4 posto bilježi Ličko-senjska županija. Nadalje, cijene kuća u Zagrebu pale su čak 6 posto u odnosu na prošlu godinu, a zanimljiv je i podatak da je na tržištu najveća ponuda stanova od 60 četvornih metara, čija je prosječna cijena 88 tisuća eura.

Foto: pixabay

Predviđanja za 2016. govore da se očekuje i daljnja stabilizacija tržišta nekretnina. Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, posebno ističe:

– Ove godine bilo je oko 30 tisuća transakcija i sigurni smo da broj transakcija više neće padati. Interes za nekretnine uvijek je pojačan uoči i tijekom turističke sezone pa se to očekuje i ove godine.

Dipl. iur. Ingrid Barić posebno se osvrnula na aktualne švicarske franke ističući:

– Sadašnje stanje na tržištu nekretnina opterećeno je neizvjesnošću vezanom uz kredite u švicarskim francima. Može se očekivati da će pravno rješenje konverzije kredita donijeti novi zamah na tržištu nekretnina i veću potražnju za boljim nekretninama s obzirom na to da se predviđaju niže kamatne stope i veća dostupnost kunskih kredita. To je posebno vezano uz rješavanje stambenih pitanja mladih obitelji i kupnju prve nekretnine.

Očekuju se potezi zakonodavca radi veće zaštite korisnika kredita, novele Ovršnog zakona te ostalih zakona koje bi u bolji položaj dovele korisnike stambenih kredita. Stabiliziranje cijena potaknulo je i investitore.

Foto: pixabay

Goran Turkić, dip. ing. fizike, direktor Angora projekta, najavljuje:

– Očekujem veće investicije, posebice u širem i užem centru Zagreba. Naša tvrtka, nakon vrlo uspješnog projekta na Kajzerici u 2015., u fazi je pripreme luksuznog stambenog projekta u užem centru Zagreba. Početak gradnje trebao bi biti u jesen 2016.

Trend kvalitetne gradnje po svjetskim standardima, vidljivo iskazan u 2015., prema mišljenju Nikoline Topić iz tvrtke Brinikol, nastavit će se i u 2016., a uz stabilnije tržište i realne cijene, ističe, bit će više realiziranih kupnji.

>>Brojke kažu: 2015. godine cijene pale do 3 posto u odnosu na lani

Komentara 1

BA
barbaizamerike
18:24 10.12.2015.

U svitu opet se smanjuje potraznja za nekretninam I cjene opet padaju tako ce vjerovatno biti I u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije