Povoljnije od klasične

Pod krov u jednom danu?! Ovo trebate znati o montažnim kućama

Pod krov u jednom danu?! Ovo trebate znati o montažnim kućama
Foto: Dom i vrt
1/3
07.06.2019.
u 09:16

Odlične za one koji nemaju živaca s majstorima.

Klasična ili sistemska gradnja? U našem podneblju dileme gotovo da i nema – klasična gradnja je tradicionalno prisutna, uobičajena i malo tko o njoj dvoji. Ipak, novi materijali, zanimljivi projekti te jednostavna i brza gradnja, bez natezanja s majstorima, daje i veliku prednost montažnim kućama. I montažne i klasične kuće mogu se graditi na svim lokacijama na kojima je predviđena gradnja. No, i za jednu i drugu vrstu gradnje treba napraviti kvalitetnu pripremu tehničke i vlasničke dokumentacije. To znači da treba ishoditi građevinsku dozvolu. Da bi se ona ishodovala, ovlašteni geodet mora napraviti tzv. geodetsku podlogu, a prema propisanim uvjetima gradnje projektant mora glavni projekt. Uza sve to mora se priložiti i dokaz o vlasništvu, kroz posjedovni list, kupoprodajni ugovor o kupnji zemljišta ili valjani darovni ugovor.

Što je jeftinije?

Prema grubim procjenama, četvorni metar klasične visoke rohbau gradnje iznosi 500 do 700 eura. Prema cjeniku Domprojekta, tvrtke koja se bavi projektiranjem i izvedbom montažnih kuća, cijena je visokog rohbaua 480 eura po četvornom metru. Ta cijena vrijedi za gradnju na pripremljenim temeljima. Cijena po sustavu ključ u ruke doseže cijenu od 750 eura.

Atesti, potvrde...

Cijena pripreme zemljišta, iskop te betoniranje temelja ovise o vrsti zemljišta – na velikim strminama i mogućim klizištima valja napraviti potporne zidove, a primjerice na ravnim terenima valja voditi brigu o podvodnim vodama.

Nakon pripremljenih temelja, gradnja montažnih kuća ide brzo i jednostavno.

– Kuće se izvode u krupnopanelnom sistemu. Na gradilištu se montiraju zidni elementi s već ugrađenom vanjskom stolarijom i postavljenim stiroporom s građevinskim ljepilom, tako da se kuća konstrukcijski montira u jednom danu – naglašava Esad Hajdarovac, direktor Domprojekta, dodajući kako finalizacija radova predviđenih razinom izvedbe visoki rohbau traje 20 do 25 dana, ovisno o veličini kuće.

Valja znati da nakon gradnje montažne kuće izvođač treba priložiti atestnu dokumentaciju za sve ugrađene materijale. Time se dokazuje da su svi korišteni materijali izrađeni prema odgovarajućim standardima. To se odnosi na različite rezultate ispitivanja, zapise o provedenim procedurama kontrole kvalitete i slično. Uz ateste izvođač prilaže i garanciju na izvedene radove i konstrukciju. Montažne kuće imaju garanciju na izvedene radove dvije godine, a na konstrukciju 30 godina. Uz redovito održavanje, trajnost kuća je oko 150 godina.

480 eura - Ako temelje i pripremu 
zemljišta investitor napravi sam

Cijena se formira na osnovi troškovnika, a okvirna cijena za razinu izvedbe visoki rohbau, te sistem standard (vanjski zid d=30,6 cm) iznosi 480 eura/m² neto površine kuće. Visoki rohbau znači gradnju kuće na pripremljenim temeljima – kuća je izvana gotova, a unutra u fazi završnih obrtničkih radova.

750 eura - Cijena gradnje po sustavu “ključ u ruke”, bez pripreme zemljišta i temelja
Okvirna cijena kuće za ključ u ruke iznad temelja iznosi 750,00 eura po četvornom metru neto površine. Cijena temelja ovisi o nagibu terena i eventualnim drugim pripremnim radovima i formira se pojedinačno, za konkretnu lokaciju.

5 prednosti

1. Eko & co.

Osim ekološki prihvatljivih i biološki zdravih materijala, odlikuju ih i dobre toplinske karakteristike, ušteda energije, otpornost na potres, brzina gradnje, gradnja tijekom cijele godine, industrijski kontrolirani uvjeti.
2. Kat na kat
Montažne kuće se mogu nakon gradnje dograđivati, proširivati i nadograđivati, sve što investitor poželi. Dobro bi bilo predvidjeti nadogradnju, kako kasnija investicija ne bi poskupila gradnju.
3. Brzo i bez zavlačenja
Ako su sve pripreme obavljene, montažne kuće mogu se konstruktivno postaviti u jednom danu, a između 20 do 25 dana treba do visokog rohbaua i početka uređenja interijera – podova, sanitarija...
4. Drvo je sigurno
Drvo je protupožarno gotovo najbolji građevinski materijal. Iako zapaljivo, ono u gornjem sloju stvara zaštitni pougljeni sloj koji slabo provodi toplinu, pa tako u slučaju požara drvo samo sebe štiti. Kamena vuna i gipsane vlaknaste ploče kao ispuna su negorivi.
5. Potres im ne može ništa
Zanimljiv je podatak da je u Japanu sve više montažnih kuća s drvenom nosivom konstrukcijom. Testovi i iskustvo iz Japana i SAD-a pokazali su da drvene konstrukcije mogu podnijeti katastrofalne potrese uz minimalna oštećenja.

5 nedoumica

1. Sve po želji
Mogu li se montažne kuće raditi prema želji investitora? Da, mogu. Nedoumice se vuku iz nekih prijašnjih godina kad su montažne kuće bile isključivo tipski projektirane. Danas je moguće sve što si investitor poželi.
2. Vjernost tradiciji
Kako je kod nas uobičajena klasična gradnja, postoji i izvjestan psihološki otpor prema gradnji montažnih kuća. Česte su nedoumice o načinu održavanja, trajnosti i kvaliteti montažnih objekata.
3. Između katova
Međukatna konstrukcija radi se od drvenih greda s ispunom od mineralne vune, OSB ploča i slojevima poda za zvučnu izolaciju, cementnu glazuru i završni pod. S donje strane postavljaju se gipsane kartonske ploče.
4. Izolacije
Više slojeva izolacije u cijelom omotaču kuće, uz odgovarajuću vanjsku stolariju, osigurava veće uštede energije za grijanje i hlađenje. Vanjski i pregradni zidovi postavljaju se po dvije pločaste obloge zbog bolje zvučne i protupožarne zaštite.
5. Novo ruho
Održavanje montažne kuće jednako je kao kod zidanih kuća. Sve što je izloženo vanjskim utjecajima treba pravodobno obnavljati – fasadu, krovište, vanjsku stolariju. Montažne kuće imaju garanciju na izvedene radove dvije, a na konstrukciju 30 godina.

NE PROPUSTITE: Trebate čiste papire za legalizaciju? Evo kako do njih!

Komentara 13

HL
Hladan
22:50 16.12.2018.

Baš ste prave našli! Domprojekt je najskupji u HR, većina drugih hrvatskih izvodjača je za četvrtinu jeftinija, a izvodjači iz BiH i Srbije rade iste kuće za 200 Eur Rohbau i 400 Eur ključ u ruke!

VI
Visibaba33
05:13 17.12.2018.

Pa koje su ovo gluposti cijene kao da su bili u Americi na specijalizaciji kako krasti i umotavat gov.. u celofan. Bosanci grade ljepse i kvalitetnije za pola cijene

DU
Deleted user
23:44 16.12.2018.

Montažna gradnja skuplja je od klasične, Gomila gluposti u ovom članku. 600-700€ po kvadratu je sa kopanjem i svim pripremnim radovima, i to ne viskoki roh-bau nego useljiva kuća. Možda je doduše cijena sad nešto viša od kad je poskupjela radna snaga, ali poskupjela je svima, a ne samo klasičnoj gradnji. Negorivost? U mojoj peći debelo drvo ne stvara nikakav zaštitni sloj, lijepo sve izgori kako spada :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije