Zgrade čuvaju okoliš

Niskoenergetske kuće skuplje, ali se isplate nakon nekoliko godina

Niskoenergetske kuće skuplje, ali se isplate nakon nekoliko godina
Foto: Dom i vrt
1/6
10.12.2012.
u 00:05

Zgrade koje ne emitiraju toplinu, koje štede energiju i same se griju i hlade.

Funkcionalnost, moderan dizajn, ušteda energije, energetska neovisnost, energetska učinkovitost objekta, komfor... Sve to i još mnogo više potrebno je da biste se danas mogli pohvaliti jednom od najmodernijih tehnološki-poslovnih zgrada u Hrvatskoj, a upravo je takav Vipnetov novi objekt koji ima tehnički kapacitet koji pokriva sve potrebe Vipnetova kampusa Žitnjak. Može se pohvaliti i činjenicom da je prošao energetsku certifikaciju i dobio oznaku B, koja se dodjeljuje energetski visoko učinkovitim objektima.

Čak i sekundarni agregat

Ovaj moderni objekt ima potpunu energetsku samoodrživost, koju jamči N+1 elektroagregatski sustav, što ovu kompaniju čini jednom od rijetkih u Hrvatskoj koja, osim primarnih, ima i sekundarne agregate. Ugrađene su i najmodernije transformatorske stanice ukupnog kapaciteta 6MVA te novi glavni elektroenergetski razvod, također ukupnog kapaciteta 6MVA.

Potpuna energetska neovisnost u slučaju prekida napajanja iz elektroenergetskog sustava.

Ušteda energije u podatkovnom centru ostvaruje se uz Freecooling sustav koji omogućuje korištenje vanjskog hladnog zraka u zimskim mjesecima. U sistemskim sobama su implementirane hladne zone koje hladan zrak usmjeravaju u servere i sprečavaju da se izgubi u prostoru, čime se također postižu znatne uštede energije. Vipnet među prvima u Hrvatskoj ima instaliran Very early smoke detection sustav (VESDA) za vrlo rano otkrivanje požara. Za gašenje požara koristi se plin Novec 1230 koji je ekološki prihvatljiv – riječ je o plinu koji ima izuzetno veliku efikasnost gašenja požara, veliku brzina djelovanja, uzrokuje minimalno smanjenje vidljivosti pri gašenju, maksimalno se disperzira unutar štićene prostorije te ne oštećuje ozonski omotač.

No, dok svi govore o energetski učinkovitim zgradama, malotko zna o čemu je točno riječ. Odgovor smo potražili kod struč. spec. ing. aedif. Irene Borošak i Regio projekta d.o.o..

– Danas, kad razmišljamo o gradnji kuće, trebali bismo razmišljati jedino o odabiru niskoenergetske kuće. Vrijeme kada smo gradili, uvjetno rečeno, jeftine zgrade trebalo bi biti iza nas, a niskoenergetska gradnja trebala bi postati naš standard – kaže inženjerka Borošak te objašnjava jednostavnim riječima tu složenu temu:

– Uštedu energije treba početi planirati od samog početka. Dakle, već pri planiranju razmišljati o ugradnji instalacija koje štede energiju, što rezultira nižim energetskim troškovima i, ne manje važno, znatno smanjenje onečišćenja okoliša.

Pri energetskoj uštedi uglavnom se misli na toplinsku izolaciju, a u niskoenergetskoj kući to znači maksimalno 40 kWh/m2 godišnje energije za grijanje.

Ušteda energije te smanjenje toplinskih gubitaka u niskoenergetskoj kući ne ostvaruje se samo dobrom toplinskom izolacijom zgrade već su bitni elementi i orijentacija kuće na jug, odabir kvalitetne vanjske stolarije sa 3-slojnim staklom, odabir niskotemperaturnog sustava grijanja te kontrolirana ventilacija prostorija s rekuperacijom. Isto tako, u zavisnosti o lokalitetu gradnje, poželjno je korištenje Sunčeve energije s pomoću kolektora (topla voda) i fotonaponskih ploča (električna struja).

Bitna razlika kod niskoenergetske kuće je što se klasični sustav grijanja zamjenjuje sustavom ventilacije s rekuperacijom i dizalicom topline. Drugim riječima koristi se otpadni zrak za predgrijavanje / pothlađenje vanjskog svježeg zraka.

I iako je Republika Hrvatska donijela obvezu energetskog certifikata za svaku zgradu koja se želi prodati, iznajmiti ili dati u leasing kojim će se jasno iskazati koliko energije zgrada troši za grijanje, hlađenje i ventilaciju, ističe inženjerka Borošak, nije donijela nikakve olakšice i subvencije za gradnju takvih kuća, što je praksa u zapadnim zemljama.

Osobna iskaznica doma

Energetski certifikat, koji se izdaje za svaku građevinu, svojevrsna je osobna iskaznica zgrade u kojoj je točno izraženo koliko energije troši, koliko nepotrebno gubi te kojem energetskom razredu pripada.

Samo kvalitetnom toplinskom zaštitom može se dobiti ocjena razreda do maksimalno B klase.

– Za razred A ili A+ nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije i time umanjuju ukupnu potrošnju klasičnih sustava, odnosno potrošnju energije po kvadratnom metru – zaključuje naša sugovornica. Dakako, gradnja ovakve kuće ili zgrade u startu je skuplja nego gradnja klasične, ali investicija će se, uvjeravaju stručnjaci, isplatiti već za nekoliko godina, ovisno o veličini samog objekta.

>>Ako niste upisani u gruntovnicu 
nećete moći raspolagati imovinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije