DOMAĆE NEKRETNINE

Nekretnine su i dalje najtraženije u Zagrebu, a zatim u Rijeci i Splitu

stanovi
Foto: opereta
01.07.2016.
u 15:38

Iako se fokus pretraživanja s dolaskom ljeta pomaknuo na priobalje, najveća potražnja za nekretninama vlada i dalje u glavnom gradu

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,5 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u lipnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto. Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

Ovakve rezultate pokazalo je novo istraživanje Njuškala, provedeno na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u lipnju 2016. godine. Na pad prosječnih cijena nekretnina u Hrvatskoj utjecao je pad cijena kuća, dok su stanovi nastavili s rastom prosječnih cijena šest mjeseci za redom.

U 2016. godini, najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova su gradovi Zagreb i Split te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Primjerice, na otoku Cresu cijene su narasle za desetak posto na godišnjoj razini.

Foto: Ino Zeljak

Što se tiče velikih gradova, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak. Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u lipnju iznosi 103).

U lipnju 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

Kada je o županijama većina njih na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju i tijekom lipnja nastavile rasti. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

Foto: screenshot/facebook

Najveći interes, pokazuje ovo istraživanje i dalje je glavni grad. Naime, najveći broj pretraživanja odnosi se na stanove u gradu Zagrebu, iako se fokus pretraživanja s dolaskom ljeta pomaknuo i na gradove, naselja i općine u priobalju. Slijede ga Rijeka i Split sa više od 5 posto pretraživanja te Osijek, Zadar i Pula, koji bilježe po 3 posto pretraživanja u proteklom mjesecu.

U lipnju, stanovi i apartmani na moru pokazuju najveći rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadno europskih zemalja.

>>Uz kupnju stana na dar kuhinja, režije 
ili novi automobil

Komentara 14

DO
dobarsavjet
19:12 01.07.2016.

Koliko je to dinara?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
21:21 01.07.2016.

Jebate, pa za vrijeme Milke Planinc je bilo skuplje?

V1
Vinkazeljka 1115
06:44 02.07.2016.

ništa bez metropole,a Cres uvijek od kada znam za sebe kupuju bogataši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije