Istražili smo

Najskuplji kvadrati 
na Stradunu, Žnjanu, Tuškancu i Kantridi

nekretnine najskuplji kvartovi hrvatska
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
31.08.2016.
u 08:30

Otkrivamo u kojim su gradskim kvartovima diljem zemlje najskuplje nekretnine i zašto drže cijenu

Koliko ste puta čuli da je za prodaju i/ili kupnju nekretnine najvažnija lokacija? Potaknuti tom tvrdnjom, koju agenti za prodaju nekretnina ponavljaju kao mantru, krenuli smo u istraživanje tržišta i provjerili koji kvartovi u najvećim gradovima Lijepe Naše drže visoku cijenu te jesu li te basnoslovne cijene kvadrata i opravdane.

No, prije nego li navedemo najskuplje od najskupljih, važno je napomenuti da se, pri formiranju cijena kako pojedine nekretnine tako i onih u nekom kvartu, računa vodi o blizini središta grada, sadržaja bitnih za svakodnevni život (škole, vrtići, bolnice, dućani...), infrastrukturi, dostupnosti javnog gradskog prijevoza...

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Riječka Kantrida drži visoku cijenu kvadrata (Foto: Ivana Ivanović/Pixsell)

Stradun je ipak najtraženiji

Zanimljivo je reći i da u najskupljim kvartovima, kada cijena kvadrata na globalnom tržištu bilježi stalan pad, ona raste. Istraživanja koja su proveli portali Njuškalo i Crozilla, svaki od njih na svojoj bazi oglašenih nekretnina, pokazala su da su najskuplji gradovi Dubrovnik, Split i Zagreb, dok začelje tih lista s prosječnih 500 eura po četvornom metru drži Vukovar.

Krenimo od najskupljeg – Dubrovnika. Ova hit destinacija iz godine u godinu oduševljava sve više turista, prije svega imućnih stranaca, stoga ne čudi da cijene na najprestižnijim lokacijama dosežu višemilijunske iznose. U eurima. Najskuplji su stanovi na Stradunu i u njegovoj bliskoj okolici s cijenama koje u pravilu premašuju pet tisuća eura po četvornom metru.

Zanimljivo je da je glede cijena na najprestižnijim lokacijama veliki skok dosegao Split koji je u posljednje dvije godine postao “hot” destinacija. Najskuplji kvadrati rezervirani su za Žnjan na kojem je nedavno niknula i prva zgrada s 24-satnim osobljem, a u kojoj se cijene kreću od početnih 3500 eura za četvorni metar pa naviše!

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Zagrebačko Prekrižje sinonim je za luksuz (Foto: Anto Magzan/Pixsell)

– Kao i u svemu ostalome, ponuda i potražnja diktiraju cijene nekretnina. Zna se koji su kvartovi u određenim gradovima na cijeni i zašto ona ne pada. Prvo, u takvim rezidencijalnim četvrtima žive imućni ljudi, kuće i stanovi kvalitetne su gradnje, infrastruktura je na viskom nivou kao i dostupnost sadržaja potrebnih za svakodnevni život. Na morskim destinacijama najelitnije nekretnine često kupuju stranci kojima su te cijene, za naše prilike basnoslovne, prihvatljive – objašnjava Jadranka Pirić iz agencije za prodaju nekretnina “Jadranka” te napominje:

– Još jedna olakotna okolnost kupnje nekretnine u luksuznijim kvartovima često je i činjenica da je riječ o urednoj dokumentaciji, što je kod nas čest problem.

No, osim na moru, gdje visoke cijene drže i Opatija, riječka Kantrida i Bulevard te istarske hit destinacije poput Rovinja i Poreča, najskuplji kvadrati su u Zagrebu, i to u dva novoizgrađena stambeno-poslovna centra – Cvjetnom i Ban Centru u kojima je početna, minimalna cijena 3500 eura po sve do 7500 eura za četvorni metar.

Osim tih dviju top lokacija smještenih u samom središtu metropole, najskuplji zagrebački kvadrati već su desetljećima rezervirani za Pantovčak, Prekrižje, Ksaver, Medveščak i Šalatu.

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
U Osijeku su najskuplji stanovi u središtu grada (Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell)

Na istoku cijena stalno pada

Svim tim kvartovima zajedničko je da, iako se nalaze u najužoj blizini centra, omogućuju svojim stanovnicima relativno miran život, bez gradske užurbanosti, i netaknutu prirodu. U Osijeku, u kojem je prosječna cijena kvadrata stana manja od tisuću eura (980), najskuplje nekretnine nalaze se na Gornjem gradu, točnije u središtu grada.

U Vukovaru pak, koji je inače rekorder po najnižim cijenama za stanove s prosječnih 500 eura po kvadratu, najcjenjenije su također nekretnine u središtu grada, no traženi iznosi jednostavno su neusporedivi s najskupljim dijelovima ostalih gradova u zemlji.

– Istok zemlje već neko vrijeme bilježi pad cijena nekretnina. Posebice kuća, što i ne čudi uzme li se u obzir da kuće, koje su izvan gradskih prstenova, pripadaju ruralnom tipu s prilično slabom infrastrukturom u odnosu na veće gradove, no gotovo u pravilu, u iznos je uključena i velika površina zemlje, što je izvrsna prilika za sve koji se misle baviti ili ulagati u poljoprivredu – objašnjava agentica Pirić.

>>Što napraviti prije nego što odlučite prodati kuću

Komentara 1

AM
Ante Martinovic
13:15 31.08.2016.

U Splitu ima i skupljih lokacija od znjana ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije