PRODAJA NEKRETNINA

Zašto je kupovina nekretnina na dražbi sve popularnija?

nekretnina prodaja javna dražba
Foto: Thinkstock
1/3
16.08.2016.
u 11:15

Zbog neispunjavanja obveza vlasnika, brojne nekretnine završe na javnoj dražbi nakon ovrhe - njihova cijena je tada 30 do 50 % manja od realnih cijena na tržištu

Iako se o tome ne priča puno, javne dražbe događaju se iz tjedna u tjedan na lokacijama diljem Hrvatske. Prodaju se nekretnine i pokretnine koje su na dražbi završile zbog ovrha ili stečaja.

Broj nekretnina varira, a u tjednu koji je na svom kraju putem javnih dražbi moglo se kupiti nekoliko stanova u Zagrebu, kuće i apartmani na moru, vozila svih marki, godišta i stupnjeva očuvanosti. Na dražbi su se našli i traktor i drugi poljoprivredni strojevi, ali i udjeli u tvrtkama i razni vrijednosni papiri...

Foto: pixabay

I vozila, strojevi, udjeli...

Za sve nekretnine i pokretnine koje se prodaju na dražbi početna je cijena, u pravilu, niža od tržišne tako da se, ako imate sreće, ali i znanja i iskustva u nadmetanjima, može doći do sjajnog ulova.

Primjera radi, stan u središtu Zagreba, površine 57 metara četvornih, na dražbi se nudi za početnu cijenu od 59 tisuća eura. Znamo li da je u tom dijelu grada prosječna cijena kvadrata za starogradnju oko 2100 eura, jasno je da je riječ o prilici za kupce. Oni koji “love” nekretnine u okolici Zagreba, na dražbi će biti zainteresirani za trosoban stan u Zaprešiću, površine 75 metara četvornih, s parkirnim mjestom i početnom cijenom od 37 tisuća eura.

Oni koji su pak bacili oko na nekretnine na moru, mogu se nadmetati za stan u Splitu kojem je početna cijena 67 tisuća eura ili pak za građevinsko zemljište u Fažani.

Foto: pixabay

Krugovi licitacije

U Čakovcu se prodaje kuća od 350 metara četvornih s impresivnom okućnicom za početnu cijenu od 75 tisuća eura. Na licitacijama su se našli i brojni poslovni prostori kojima je također početna cijena niža od realne tržišne cijene.

Posebno se to vidi na primjerima zagrebačkog poslovnog prostora u Trnjanskoj gdje se 95 metara četvornih prostora prodaje za početnu cijenu manju od 90 tisuća eura te splitskog poslovnog prostora (a cijene poslovnih prostora u Splitu stalno bilježe rast) gdje je početna cijena za 52 metra kvadrata oko 70 tisuća eura.

Od pokretnina, na dražbama se najviše prodaju osobni automobili, a početna cijena licitacije u pravilu je niže i do 30 posto od realne tržišne vrijednosti.

Svi subjekti prodaje, i nekretnine i pokretnine, ako ne nađu kupca na dražbi, idu u novi krug licitacija, nerijetko s još povoljnijom početnom cijenom. Na javnoj dražbi može sudjelovati svatko, također i strane fizičke i pravne osobe. Za sudjelovanje je potrebno pravodobno uplatiti jamčevinu, koja se, ukoliko netko da bolju ponudu, svima ostalima vraća.

>>Koje se nekretnine doista prodaju u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije