pametan dom

Mini vodič kroz dizalice topline, ekološki najprihvatljiviji način grijanja koji štedi energiju. A tu su i poticaji...

LG
13.10.2021.
u 10:48

Učinkovitost dizalice topline u odnosu na plin je veća čak 4 do 5 puta. To znači da se korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije

U današnje vrijeme sve više pažnje posvećuje se racionalnoj potrošnji energije zbog smanjenja troškova, povećanja svijesti o potrebi zaštite okoliša, ali i EU direktiva. Tako u svim zemljama članicama EU sve nove zgrade moraju biti tzv. nZEB zgrade, što znači Nearly Zero Energy Building, odnosno zgrade gotovo nulte energije. To se može postići ugradnjom dizalica topline u kuće ili zgrade. LG-eve dizalice topline zrak-voda predstavljaju sveobuhvatno rješenje grijanja, hlađenja i opskrbe toplom potrošnom vodom koje za svoj rad koriste čak 75 posto obnovljivih izvora energije iz zraka (besplatna energija) i samo 25 posto električne energije.

Foto: LG

Dizalice topline iz linije Therma V pogodne su za suvremene objekte u novogradnji, ali i one objekte u adaptaciji, a obavljaju istu zadaću kao bojler na plin ili loživo ulje, samo na energetski i troškovno učinkovitiji način. Najčešće se koriste u kombinaciji s podnim grijanjem, ali imaju i veliku primjenu u kombinaciji s radijatorskim grijanjem te za opskrbu potrošnom toplom vodom, čak i pri vanjskoj temperaturi od -25°C. Zamjenom ili nadopunom tradicionalnog sustava grijanja na plin ili lož ulje, dizalica topline zrak-voda značajno smanjuje emisiju CO2 i potrošnju energije jer za zagrijavanje vode koristi obnovljivi, besplatni izvor – prirodnu toplinsku energiju iz vanjskog zraka. U usporedbi s, primjerice, plinskim grijanjem, prilikom ugradnje dizalice topline zrak-voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimnjak čime se znatno smanjuje trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu.

Foto: LG

Učinkovitost dizalice topline u odnosu na plin je veća čak 4 do 5 puta. To znači da se korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Time se troškovi grijanja za prosječnu kuću mogu smanjiti za 20 posto u odnosu na klasične plinske bojlere, a čak 60 posto u odnosu na uljne. Veliku uštedu energije svakako dokazuje i energetski razred A+++. Kad je riječ o usmjerenosti na održivost i zaštitu okoliša, ona se ogleda i u korištenju plina R32 kao radne tvari. On je u skladu sa strogim europskim pravilima o F-plinovima te predstavlja ekološki prihvatljiviju alternativu još uvijek raširenoj radnoj tvari R410a. Tako R32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak 70 posto niže od plina R410a.

Foto: LG

Dizalice topline jednostavno instalirati u nove objekte, ali i na postojeće radijatore i podno grijanje. Bitno je istaknuti i kako LG-eve dizalice topline zrak-voda lako postaju dijelom  pametnog doma u kojem su svi kućanski uređaji povezani preko besplatne aplikacije ThinQ. Upravo ona omogućava upravljanje i nadzor pametnih uređaja gdje god se nalazili. Tako jednostavno možete podesiti željenu temperaturu dok ste još na poslu i vratiti se u već topli dom. Ili dok ste na putu, uključiti grijanje da se ne smrznu i ne puknu cijevi ako je vani temperatura jako ispod nule.

Foto: LG

„U Hrvatskoj je najviše obiteljskih kuća izgrađeno prije 1987. i takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode. S ugradnjom dizalice topline korisnici mogu značajno smanjiti potrošnju i do 60% u odnosu na trenutnu. Osim toga, dizalice topline koriste obnovljive izvore energije te tako korisnici ulažu u svoju budućnost i doprinose zaštiti okoliša“, poručio je Alen Bjeliš, voditelj prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je nedavno Javni poziv za energetsku obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, a iznos maksimalne subvencije za ugradnju dizalica topline iznosi 48.750,00 kuna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije