ATKUALNO

Loše planiranje koči razvoj stanogradnje u Hrvatskoj

 New Link konferencija
Foto: Promo
1/8
19.09.2016.
u 15:56

Donosimo glavne zaključke s prve New Link konferencije za nekretnine s regionalnim utjecajem, koja se održala 15. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Promjene u pristupu stanogradnji, jasnije definiranje potreba kupaca i iskorak na digitalno tržište nužni su za razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Neki su to od zaključaka prve New Link konferencije za nekretnine s regionalnim utjecajem, koja se održala 15. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u organizaciji Njuškala, uz podršku Raiffeisenbank Austria d.d. kao glavnog sponzora konferencije.

Predavanjima domaćih i inozemnih stručnjaka iz financijskog, nekretninskog i sektora digitalne ekonomije nazočile su brojne agencije za posredovanje u prodaji nekretninama, trgovci, marketinški stručnjaci i drugi sudionici iz naoko različitih, ali povezanih područja poslovanja.

Kakve nas demografske promjene mogu očekivati i na koji je to način povezano s potražnjom nekretnina, objasnila je Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja u Raiffeisenbank Austria d.d.

– Posljednjih dvadesetak godina bilježimo konstantan pad nataliteta, u posljednje vrijeme i značajnu emigraciju, a procjene govore da će nas do 2030. godine biti manje od četiri milijuna – upozorila je Živković Matijević.

Brzopleto i loše planiranje stambenih objekata među čimbenicima su koji su stvorili nedostatak razvoja u hrvatskoj stanogradnji, smatra Robert Pokrovac, član Uprave Erste nekretnina. Kako navodi, pad cijena nekretnina kojemu smo svjedočili dao se naslutiti iz nekoliko indikatora: svi se bave nekretninama, nema upravljanja cijenama, nema diferencijacije proizvoda i problem se konstantno negira.

Foto: Promo
Goran Rubčić, glavni izvršni direktor Njuškala u čijoj organizaciji se održala konferencija

Razvoju tržišta nekretnina značajno može doprinijeti kvalitetnija prodaja, a o njezinim je tehnikama govorio dr. Jose Maria Pons, poznati marketinški stručnjak. Naglasio je važnost kvalitete interpretiranja podataka o potrošačima, ali i zadobivanja njihova povjerenja kroz iskren pristup, kompetencije i pouzdanost.

Među govornicima bili su i Henrik Nelde, predsjednik FIABCI Belgija te stručnjak za digitalne inovacije iz New Frontier Groupa Gregor Bierent, a po službenom dijelu konferencije okupljeni su se zabavili uz concert grupe Jinx.

- Imali smo prilike puno čuti o ponašanju potrošača, o stanju i trendovima na tržištu nekretnina iz raznih aspekata; od financijskog, građevinskog, arhitektonskog do digitalnog. To nam je bila i osnovna ideja, nit vodilja New Link konferencije; okupljati nas, dijeliti iskustva, dovoditi iskustva sa inozemnog tržišta i iz različitih, ali povezanih grana te na taj način podizati kvalitetu i transparentnost tržišta nekretnina u Hrvatskoj – istaknuo je Goran Rubčić, glavni izvršni direktor Njuškala te najavio još bogatiji program za drugo izdanje New Link konferencije, 2017. godine.

>>Prva New Link konferencija za nekretnine s regionalnim utjecajem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije