Bliži se krajnji rok

Legalizacija: Komu se obratiti, gdje predati zahtjev i što učiniti

Legalizacija: Komu se obratiti, gdje predati zahtjev i što učiniti
Foto: Thinkstock
1/2
21.02.2013.
u 12:18

Rokovi za legalizaciju objekata, etažiranje stambenih prostora i drugih građevina te nadograđenih prostora sve su kraći pa je korake za legalizaciju potrebno čim prije poduzeti

Legalizacija nekretnina proces je kojim se ishoduje odgovarajući akt kako bi se bespravno sagrađeni objekt legalizirao, odnosno bio u skladu sa zakonom. Kako se ulazak u Europsku uniju bliži, tako se i ubrzava smanjenje broja ilegalnih građevina, a građani se pozivaju da svoje bespravno sagrađene objekte ili dijelove objekta koji su izvan dozvoljenih gabarita, ako ih imaju, čim prije stave u proces legalizacije.

Kako bi se objekt legalizirao, potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom sudu koji je, između ostalog, dostupan i na stranicama Zagrebačke banke koja, uz ispunjavanje traženih uvjeta, odobrava kredite za troškove legalizacije objekta. Sami troškovi ovise o nizu parametara koji su dostupni na službenoj stranici legalizacije-objekata.com.

Aktualni Zakon o legalizaciji objekata ne predviđa kaznu za bespravnu gradnju, ali predviđa naknadu za zadržavanje nezakonito sagrađene zgrade u prostoru. Riječ je o iznosu koji se može kretati od 500 do više od 10.000 kuna, a preciznije se može odrediti u poglavlju "Izračun cijene legalizacije" na istoj stranici. Troškovi procesa nadalje uključuju snimku izvedenog stanja koju izrađuje ovlašteni projektant, geodetsku snimku te vodni i komunalni doprinos. Više informacija o legalizaciji građani mogu dobiti kod nadležnog suda za konkretni objekt.

Zahtjevi se primaju do 30. lipnja 2013.

Krajnji rok za predavanje zahtjeva za legalizaciju građevine ili građevinskog objekta koji je izvan dozvoljenih gabarita je 30. lipnja 2013. godine, no građani se pozivaju da to učine čim prije kako bi njihov zahtjev za rješenje o izvanrednom stanju, koje jamči da je objekt legaliziran, bio izdan na vrijeme. Riječ je o posljednjoj prilici za najjednostavniji i najjeftiniji način ozakonjenja ilegalno sagrađene građevine ili građevine koja je izgrađena izvan gabarita građevinske dozvole. Dodatne informacije, kao i obrazac zahtjeva za izdavanje rješenja, dostupni su kod nadležnog suda.

NE PROPUSTITE: Trebate čiste papire za legalizaciju? Istražili smo kako do njih!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije