arhitektura

Kako se danas živi u Zapruđu? Što treba mijenjati? Građani pozvani da daju svoj sud

Petra Slobodnjak
11.09.2019.
u 08:00

Javni razgovori i vođene ture po zagrebačkim naseljima dijelovi su programa Izvedba svakodnevice kojim se nastoji zajedničkim snagama građana i stručnjaka otkriti i rekreirati priče o gradu u kojem živimo.

Maroje Mrduljaš, arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna, Bojan Krištofić, dizajner i pisac te likovni kritičar i kustos te Boris Vidaković, arhitekt, kustos i pisac, uz građane i stanare specifičnih zgrada stambene i javne namjene, 12. će rujna u 18 sati u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu, Trg Ivana Meštrovića 1G, razgovarati o arhitekturi i načinu življenja u jednom od novozagrebačkih naselja, Zapruđu. 

Javni je razgovor dio programa Izvedba svakodnevice, programske cjeline projekta kojeg provodi Centar oblikovanja svakodnevice, a zamišljen je kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Cilj je programa upoznati građane, ali i stručnjake, o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi. 

Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi te ljudima i idejama koje su oblikovale viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje.

Građani imaju ulogu predstavljanja aktivnih dionika kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja, a to će postići prenošenjem iskustva življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Pritom sudjeluju i u procesu dokumentiranja i ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.  

Osim na javne razgovore, građani se pozivaju i na sudjelovanje na drugom dijelu programa Izvedbe svakodnevice, a to je besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom. Na tom će dijelu programa, Boris Bakal, intermedijalni umjetnik, predstavnik projekta "Vitić pleše" s Tamarom Bjažić Klarin, arhitekticom i teoretičarkom arhitekture, Robertom Loherom, arhitektom i stanarem Vitićevog nebodera i Sunčicom Pleštinom, konzultanticom i stanarkom Vitićevog nebodera, na vođenim šetnjama otkriti značaj stambenog bloka kojeg je projektirao šibenski arhitekt Ivan Vitić.  Pritom će definirati i značaj drugih primjera stambene arhitekture 50-ih godina u kontekstu moderne arhitekture Zagreba, a koji se nalaze u neposrednoj blizini nebodera. 

Vodstvo će se održati 20. rujna u 17 sati, te 21. i 22 rujna u 10 sati. Zainteresirani građani mogu se prijaviti putem obrasca prijavnice na web stranici projekta.

Nastavno na to, program će uključiti i javni razgovor na temu stanovanja i arhitekture Vitićevog nebodera i okolice, a on će se održati u Književnom klubu Booksa, Martićeva 14d, 2. listopada u 17 sati.

Izvedbe svakodnevice organiziraju se u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a organizacija vodstava i razgovora je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. 

 

 

 

Komentara 1

ZZ
zzz
22:59 11.09.2019.

Odlična ideja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije