Pravni savjeti

Jeste li znali? Izolacija kuće ne podliježe Zakonu o legalizaciji

Jeste li znali? Izolacija kuće ne podliježe Zakonu o legalizaciji
Marko Mrkonjić/Pixsell
22.03.2013.
u 12:02

Povećanje bruto površine kuće regulirano je Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima.

Vlasnik sam obiteljske kuće sagrađene prije 42 godine te sam za nju uredno dobio građevinsku i uporabnu dozvolu. Međutim, kuća nije potpuno izvedena prema projektu iz građevinske dozvole nego je u duljinu i širinu povećana za cca 5 posto. 
Naime, radi se o podebljanju vanjskih zidova sa 25 cm na 40 cm zbog bolje toplinske izolacije cijele kuće. 
Time je povećana bruto površina u odnosu na projekt. 
Radi uštede energije, a danas mi je to vrlo bitno pri građenju, da je kuća prije građena i bila sagrađena u skladu s građevinskom dozvolom, a ja je sada želim izolirati vanjskom toplinskom oblogom i opet bi se povećala bruto površina kuće (ne samo korisni stambeni prostor). Treba li ovo povećanje posebno legalizirati jer ne želim nepotrebne komplikacije ili eventualnu novčanu kaznu?

Iz vašeg pisma zaključujem da je kuća legalna te je nije potrebno ozakoniti. Građena je početkom 70-ih, imate građevinsku i uporabnu dozvolu, što je dokaz da je zgrada prvotno izvedena prema dozvoli.

Prema članku 3. Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima “Bez akta kojim se odobrava građenje i lokacijske dozvole”, a u skladu s glavnim projektom ili tipskim projektom za koji je doneseno rješenje na temelju članka 196. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, mogu se izvoditi radovi na:

članak 4. – postojećoj zgradi kojima se dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade kao što su:

– prozori, vrata ili prozirni elementi pročelja,

– toplinska izolacija podova, zidova, stropova, ravnih i kosih krovova,

– hidroizolacija,

– oprema, odnosno postrojenje za grijanje, hlađenje ili ventilaciju te za automatsko upravljanje,

regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije ili vode,

– vodovod i kanalizacija,

– plinske instalacije.

Sve o legalizaciji čitajte i u našem specijalu

NE PROPUSTITE: Pravni savjeti: Kako pošteno utvrditi među

Zaprijetila mi je policijom, ja ne želim sukob. Što mi je činiti?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije