Što treba znati

Imate noćne more od selidbe? Ovo su trikovi koji će vam pomoći!

Imate noćne more od selidbe? Ovo su trikovi koji će vam pomoći!
Foto: Thinkstock
1/4
01.08.2013.
u 23:01

Namještaj koji je višak poklonite ili spremite u depo, a preselite samo ono što vam je potrebno

Već od same pomisli na pospremanje i pakiranje koje podrazumijeva svaka selidba većini se diže kosa na glavi. Rijetki su oni sretnici koji mogu sve što im je potrebno prenijeti u putnoj torbi, a veliko pakiranje prepustiti nekom drugome.
Besplatna procjena troška
U mladim danima, kao studenti, selimo se s kovčegom ili ruksakom, no što smo stariji a obitelj nam je brojnija domovi su nam zatrpaniji stvarima, koje u pravilu trebamo, ali i s puno onih koje iz raznih razloga nepotrebno čuvamo. Neke imaju sentimentalnu vrijednost, no najgore je kad stvari gomilamo zato što će nam možda trebati.
Svaka selidba nosi i troškove, pa nije naodmet razmisliti i o angažiranju profesionalaca. Cijene selidbe dogovaraju se ovisno o udaljenosti lokacija, količini namještaja, kutija i slično – objašnjavaju u Selidbama Kalimero, ali i o katu te o tome postoji li dizalo i kakav je pristup samom objektu.
Usluge procjene većih selidbi su besplatne, kažu i u Selidbama Mrav te dodaju da organiziraju i usluge pakiranja. Kombi s vozačem/radnikom stoji 200 kuna za prvi sat, a sa dva radnika 240 kuna. Trebate li kamion, početna cijena sata i jednog radnika je 350 kuna. Prijevoz specijalnih tereta (klaviri, sefovi, radni strojevi i sl.) naplaćuje se po posebnoj procjeni.


– Ako se adresa sa koje se selite ili na koju se selite nalazi u nekoj od pješačkih zona ili zona s ograničenim prometom, trebate zatražiti posebnu dozvolu, koju možemo ishoditi umjesto vas – kažu u Kalimeru, tvrtki specijaliziranoj za selibe. Savjetuju i da ne pakirate samo velike komade namještaja kao što su trosjedi, dvosjedi, stolovi, ormari, komode ...
Ne pakirajte sve sami
Naime, ambalaža često smeta pri prenošenju stvari pa se namještaj zaštićuje pri samom utovaru u vozilo. Selidbe Gluhak, kažu, za pakiranje koriste tzv. bubble foliju za omatanje stvari, kartonske kutije za pakiranje garderobe i kutije za odlaganje sitnijih predmeta. Za zaštitu od mehaničkih oštećenja većih predmeta koriste deke. Neke stvari pri seljenju se moraju demontirati jer su prevelike da bi se u tom obliku preselile. Gluhakovi stolari obavit će demontažu namještaja, preseliti ga i ponovo montirati bez oštećenja.

Sitnije predmete najbolje je pakirati u kartonske kutije “kombinirano” – na dno knjige ili teže predmete, a na vrh jastuke, odjeću i laganije stvari kako bi se kutije popunile i bolje iskoristile, a da ipak ne bi bile preteške za nošenje.
U Selidbama Marijo preporučuju da tanjure složite u kutiju okomito i između stavite mekani papir, a i druge lomljive stvari treba zaštititi od međusobnog izravnog kontakta. Elektroničke uređaje poput računala, televizora, Hi-Fi sustava isključite dan ranije kako bi im se temperatura prilagodila selidbi, pogotovu ako se selite zimi.
Nije baš sve potrebno pakirati u kutije. Odjeću, posteljinu i tekstil pakirajte u plastične vreće, lakše je prenošenje, a nakon vješanja u nove ormare neće biti zgužvani.
– Pri selidbi često ostaju nepotrebne stvari ili one koje se ne uklapaju u novi prostor.
I to ćemo zbrinuti za vas po istom cjeniku kao za prijevoz. Na cijenu odvoza dodaje se 0,39 kuna za kilogram odloženog otpada + 39,04 kuna vaganje, kažu u Kalimeru. Ako je riječ o selidbi u drugi grad ili u privremeni prostor, mnoge tvrtke nude i usluge čuvanja stvari. Stvari s kojima nemate kamo mogu se privremeno čuvati u skladištu koje je odgovarajuće opremljeno i osigurano – kažu u Gluhaku.


Označiti što je gdje
Naoružajte se markerima i čvrstim širokim trakama kojima ćete ojačati dno kutija prije nego što počnete u njih slagati stvari. Imate li priliku, pojačajte dno kutije dodatnim slojem kartona. Kad je kutija spremna za zatvaranje, markerima označite koja je gornja strana te u koju prostoriju novog stana ili kuće je treba odnijeti. Preko gornje strane kutije zalijepite list papira i na njega napišite što se u kutiji nalazi. Tako ćete u svakom trenutku znati gdje vam je što. Kutije s lomljivim stvarima posebno označite.
Pakirajte u manje kutije
Manje kutije poželjnije su za selidbe. Naime, velike kutije puno je teže nositi i zadat će vam muke već u trenutku kada ih pokušate odgurati. Ovo je vrlo važno kada pakirate knjige ili teže stvari pod kojima bi dno većih kutija moglo popustiti u najnezgodnijem trenutku. Ne zaboravite i ove kutije ojačati i na njih napisati kamo idu i što sadrže.


Prilika da pobacate sve što vam ne treba
Većina ljudi godinama skuplja nepotrebne stvari u domu koje ih, htjeli to priznati ili ne, zatrpavaju – od starih japanki koje ne nosimo, letaka, finih reklamnih vrećica, rasparenih čarapa, limenih kutija, buketa suhog cvijeća, starih časopisa, igračaka, garderobe koju ne nosite... Riješite se svega toga, poklonite, odnesite u knjižnice, vrtiće, darujte onima kojima je potrebno, a neuporabivo bacite. Učinit ćete dobro djelo, smanjiti količinu stvari za pakiranje i prenošenje, novi prostor nećete opteretiti predmetima koji vam nisu potrebni i koje ionako godinama niste koristili i vjerojatno nikada više i nećete. Shvatite to kao veliko pospremanje koje ste odavno trebali obaviti – a odgađali ste.
Dobar savjet zlata vrijedi
1. Odaberite vrijeme za selidbu (najbolji je vikend kada je najmanje gužve) i najavite je susjedima u zgradi
2. Na vrijeme nabavite kutije za selidbu ili velike čvrste plastične vreće s ručkama u kojima je lakše nositi stvari.
3. Zamolite prijatelje ili rodbinu da vam pomognu pakirati i nositi stvari. Raspitajte se i za usluge studenata.
4. Prije no što unesete stvari u novi prostor, očistite ga i uredite, oličite zidove... Odredite kut u stanu u koji ćete složiti sve donesene kutije
5. Kutije s lomljivim stvarima označite posebnim bojama ili trakama kako biste nosačima naglasili da je riječ o posebnom teretu

NE PROPUSTITE: Selidba je visoko na ljestvici stresa. Možete li to sami?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije