Pravni savjeti

I naknada za predstavnika zgrade je prihod

I naknada za predstavnika zgrade je prihod
Dom i vrt
19.11.2012.
u 21:33

Jedan suvlasnik izričito traži da se zapisnik ovjeri kod javnog bilježnika. Je li to nužno – pitaju suvlasnici zgrade iz Karlovca.

Uz suglasnost 99 posto suvlasnika za upravitelja naše zgrade izabrali smo ratnog vojnog invalida, sa 40 posto invaliditeta, koji za svoj rad ne prima naknadu, ali je oslobođen plaćanja pričuve od 150 kuna. Jesmo li ispravno odlučili te ima li on ikakve porezne obveze prema državi kao upravitelj zgrade? Na svakom sastanku suvlasnika vodi se zapisnik koji svi dobivaju za svoju evidenciju. Jedan suvlasnik izričito traži da se zapisnik ovjeri kod javnog bilježnika. Je li to nužno – pitaju suvlasnici zgrade iz Karlovca.

Za postavljenje privatne osobe za upravitelja zgrade potrebna je suglasnost svih suvlasnika, i to mora biti uređeno međuvlasničkim ugovorom. Ako za upravitelja biraju tvrtku koja je registrirana za poslove upravljanja zgradama, tada se bira većinom glasova. Pretpostavljam da osobu koja ima status ratnog vojnog invalida niste izabrali za upravitelja, nego za predstavnika zgrade.

U RH nije priznat besplatan rad. Ako ta osoba prima mjesečno 150 kuna tako što je oslobođena plaćanja pričuve, morala bi na ime plaće za obavljanje poslova predstavnika (ili upravitelja) prijaviti taj prihod. Zapisnici sa sastanka suvlasnika se ne ovjeravaju kod javnog bilježnika. Ne treba čak ni svaki suvlasnik dobiti zapisnik sa sastanaka, dovoljan je jedan primjerak u evidenciji zgrade koju čuva predstavnik, drugi primjerak daje se upravitelju, a treći se stavlja na oglasnu ploču zgrade.

PITALI STE: Krov prokišnjava, a stanovi nisu etažirani - kako financirati popravak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije