Kod nas se ljetuje, drugdje kupuje

Hrvatska birokracija odbija strance

stan
Foto: Pixsell
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
31.01.2014.
u 00:00

Hrvatska je zasad samo turistička destinacija, ne i opcija za trajni boravak

Barcelona, Toskana, Algavre, Azurna obala... To su neke od najomiljenijih na kojima Britanci kupuju nekretnine za ljetovanje i mirovinu i nimalo nas ne iznenađuju. Zanimljivo, u njihovih Top 20 ubacila se čak i Crna Gora, no ne i Hrvatska. Zašto se na tom prilično opširnom popisu nije našla i naša obala provjerili smo u smo u agenciji Biliškov nekretnine, koja dobar dio svog poslovanja ima upravo sa strancima. 

- Nekretnine na našoj obali u nekim su mjestima precijenjene u odnosu na ono što pružaju i na navedene destinacije. Uz to, do početka procesa legalizacije veliki broj njih nije imao urednu dokumentaciju, urbanističke planove, sporo se izdaju dozvole, a bilo je, nažalost, i slučajeva prevara - objašnjava agent Ivo Barun. 

Ta je pravna nesigurnost, nedorečeni zakoni i najava poreza na imovinu “potjerala” strance prema obali Crne Gore koju ocjenjuju isplativijom i prosperitetnijom od naše, iako nije značajnije jeftinija.

- Teško je odrediti aritmetičku sredinu cijena nekretnina uz obalu općenito i njihovih i naših cijena. No, primjerice, kvadrat apartmana u Herceg Novom drugi red od mora košta 1290 eura, a u Sukošanu 1350 eura tako da se ne radi o značajnijim odstupanjima u cijeni već o drugim prednostima.

U zemljama poput Španjolske, Francuske i Turske to su stabilno tržište nekretnina, povoljnije aviokarte i slične prednosti zbog kojih su one interesantnije stranim kupcima. 

- Stranci, pogotovo Britanci, ocjenjuju nas kao jako nedefinirano i nesigurno tržište. Hrvatska ima ogroman potencijal, no ne i strategiju koja bi uz kvalitetnu infrastrukturu zadovoljila strane standarde - zaključuje Barun. 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Urban Fox
Urban Fox
15:22 31.01.2014.

tko će normalan u ovoj betonari koju ste uslikali nešto kupiti, bez ikakvog vrta, zelenila,uređenog okoliša s ogromnim betonskim parkiralištem, a takvih je betonara 90% u hrvatskoj ponudi nekretnina. Kupci sa zapada traže autohtone kuće s uređenim okolišem, zelenilom, vrtom...,a ne betonskim parkiralištima, toga imaju dosta u londonu, parizu...

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:07 16.08.2014.

Imam poznanicu koja je po odlasku u mirovinu kupila kucu na obali i preselila se u Hrvatsku u kojoj je mislila zivjeti najmanje 6 mjeseci tijekom godine. medjutim, vec nakon godinu dana odlucila se za prodaju. Na moje iznenadjenje i upit zasto, odgovorila je da u Hrvatskoj nema nikakvih aktiviteta ni mogucnosti za umirovljenike. Jednostavno, njima nista nije prilagodjeno.

Avatar bok
bok
17:45 31.01.2014.

na zalost velik dio Hrvatske obale s ovakvim bezukusnim gradevinama je urbanisticki upropasten. Zapravo cijela Hrvatska iz razdoblja Jugokomunizma do danas ... Nemojt se cuditi da tako nesto nitko nece kupiti. I to je nacin kako se otarasiti doseljenika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije